Атака Ірану по Ізраїлю була «набагато менш успішною», ніж удари РФ по Україні – ISW



Російський безпілотник «Герань-2» є клоном іранського ударного дрона Shahed

Комбінований удар із застосуванням ударних безпілотників і ракет, здійснений Іраном по Ізраїлю в ніч на 14 квітня, був «набагато менш успішним», ніж нещодавні російські удари по українській інфраструктурі, відзначають у своєму черговому звіті аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Вони вказують, що іранські дрони і ракети подолали понад 1000 кілометрів, перш ніж досягти території Ізраїлю, і це дало Ізраїлю та його союзникам кілька годин на виявлення, відстеження і перехоплення. Натомість російські війська запускають свої безпілотники і ракети з території окупованої України і в безпосередній близькості від неї з території Росії, що дає українській протиповітряній обороні лише частину часу, який Ізраїль і його союзники використали для успішного відбиття масованого іранського удару.

Крім того, Ізраїль має потужну систему ППО, яка відповідає за реагування на потенційні атаки через коротші кордони зі своїми сусідами, а в Україні є гірші можливості для протиповітряної оборони через набагато ширшу лінію фронту, а також через довгі спільні кордони з Білоруссю та Росією.

Україна наразі не має можливості здійснювати перехоплення літаками «повітря-повітря», як це зробили Ізраїль і його союзники. Великі розміри порівняно з Ізраїлем ускладнюють для України створення щільності ППО, яку має Ізраїль, особливо на тлі постійних затримок з наданням безпекової допомоги з боку США.

Без суттєвої і регулярної допомоги Україні у сфері безпеки російські удари загрожують обмежити довгострокові можливості України вести бойові дії і створити оперативні умови для досягнення Росією значних переваг на полі бою, констатують експерти ISW.

Форум