Як керівництво ”Укренерго” в особі Володимира Кудрицького, Олексія Брехта, Сергія Галагана та Олега Скрипника нараховує собі мільйони зарплати *

Як керівництво ”Укренерго” в особі Володимира Кудрицького, Олексія Брехта, Сергія Галагана та Олега Скрипника  нараховує собі мільйони зарплати


Захмарні зарплати в топ-менеджменту збиткового ”Укренерго” - це традиціяСкільки коштує українцям утримання керівництва ”Укренерго”Корупційні справи, в яких загрузло ”Укренерго”Що придбала сім’я Володимира Кудрицького за час війни

“Укрнерего” навіть у війну продовжує підписувати, можливо, фіктивні договори за державні гроші, а сім’я Кудрицького за час війни придбала земельну ділянку у межах Києва, побудувала будинок без належного оформлення та обзавелася новеньким TOYOTA Highlander 2022.

Дефіцит українського бюджету лише за перші три місяці 2024 року склав 257,4 млрд грн. З початком вторгнення рф в Україну, закономірно, нам вдається заробляти набагато менше, ніж доводиться витрачати: прийнятий на цей рік державний бюджет на третину порожній. Якби не допомога міжнародних донорів та держав-партнерів, українська економіка вже давно б впала на дно. Але і ця допомога, як ми бачимо останні місяці, не безкінечна: розміри траншів меншають, а США вже майже півроку не можуть погодити 60 млрд доларів допомоги Україні.

Логічним в таких умовах видається скорочення всіх можливих видатків держави в усіх можливих держустановах та підприємствах. Війна — це час, коли вся державна машина має працювати на оборону, це час, коли всі ресурси і гроші мають йти на захист держави і людей, це час, коли треба на всьому економити, аби вижити. Що ж відбувається в реальності? Поки волонтери збирають на потреби військових по 100 гривень в українців із зарплатами в 10-15 тисяч гривень, в національній енергетичний компанії ”Укренерго” державні топ-чиновники продовжують нараховувати собі зарплати до півмільйона гривень на місяць, при тому й ще, що справи в компанії, м’яко кажучи, йдуть дуже недобре.

Захмарні зарплати в топ-менеджменту збиткового ”Укренерго” – це традиція

Захмарні зарплати в топ-менеджменту ”Укренерго” — справа не нова. Ще в 2018 році тодішній керівник компанії Всеволод Ковальчук декларував свою офіційну зарплату у розмірі 6 мільйонів 160 тисяч гривень на рік, тобто 513 тисяч гривень на місяць. Але і цього було замало, тому Ковальчук ще отримував благодійну допомогу у розмірі ще однієї місячної зарплати — 511 тисяч гривень. Тобто сумарно на рік утримання лише однієї людини, керівника ”Укренерго”, обходилось державі в 240 тисяч тисяч доларів США. В 2019 році держава вирішила, що на фоні інших своїх службовців, керівник ”Укренерго” заробляє мало, тому за 2019 рік Всеволод Ковальчук отримав вже 10 мільйонів 300 тисяч гривень зарплати, тобто близько 400 тисяч доларів США на той момент, тобто майже 900 тисяч гривень на місяць — близько 33 тисяч доларів.

В цей же рік, згідно фінансового плану підприємства, середньомісячні витрати на оплату праці одного звичайного працівника в ”Укренерго” становили 11 тисяч 736 гривень. Тобто в середньому по компанії люди отримували майже 12 тисяч гривень, а в цей час керівник компанії — майже мільйон гривень на місяць. В 75 разів більше.

Розрив у зарплатах керівництва ”Укренерго” і звичайних працівників у фінансовому плані компанії на 2019 рікРозрив у зарплатах керівництва ”Укренерго” і звичайних працівників у фінансовому плані компанії на 2019 рік

Не дивно, що тема шаленого розриву у зарплатах в ”Укренерго” викликає багато обурення у звичайних працівників. Портал відгуків про роботодавців vnutri.org так і кишить гнівними коментарями. ”Зарплата в директора 800 тисяч гривень! В монтера — 8 тисяч. Чому?”, ”В компанії відбувається повний бардак, звільняють молодих спеціалістів, пенсіонерів залишають. Кончена компанія, кончені керівники, які отримують в 3-4 рази більше, за звичайних ”роботяг” на підстанціях”, ”Керівники отримують мільйонні зарплати, персонал для них — розхідник”, ”Одне відмивання бабла, персонал не цінять, підстанції добивають як ракетами, так і кадровою політикою”.

Відгуки працівників ”Укренерго” про своє керівництво з сайту відгуків про роботодавців Відгуки працівників ”Укренерго” про своє керівництво з сайту відгуків про роботодавців

Кількість працівників в ”Укренерго” з роками дійсно тільки скорочується. На сьогодні в НЕК, згідно даних системи YouControl, працює 7480 людей, хоча ще в 2020 році в компанії було 8371 працівників. Стрімко падає й прибутковість головного стратегічного підприємства України в сфері енергетики, не дивлячись на те, що за останні 3 роки фінансові результати діяльності демонструють стійку тенденцію позитивного зростання оборотів компанії. Простіше кажучи, доходи компанії зростають, але при цьому прибутковість падає.

Якщо в 2021 році чистий прибуток ”Укренерго” при доході в 71 млрд грн складав хоч і скромні, але 163 млн грн, то в 2022 році НЕК при доході у 82,3 млрд грн пішла в стрімкий збиток аж до позначки в -7,3 млрд грн. Збиток у 2023 році склав -267,9 млн грн при ще трохи збільшеному доході до 82,9 млрд грн.

Фінансова звітність ”Укренерго” за останні 4 роки. Данні OpendatabotФінансова звітність ”Укренерго” за останні 4 роки. Данні Opendatabot

Зрозуміло, повномасштабна війна і ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру призвели до величезних втрат та видатків. Але чи вплинуло це якось на політику керівництва ”Укренерго” по виплаті собі мільйонних зарплат?

Аж ніяк. При щорічному зменшенні кількості працівників витрати на оплату праці в ”Укренерго” тільки зростають: з 2021 року по 2023 рока ця стаття видатків зросла на 260 млн грн і склала 3,26 млрд грн за останній рік. І зарплата керівництва НЕК росте в першу чергу.

Скільки коштує українцям утримання керівництва ”Укренерго”

Чому вище ми звертались до цифр 2019 року, а не сьогоднішніх? Бо у 2019 році Кабмін вирішив реорганізувати державне підприємство ”Національна енергетична компанія ”Укренерго” в приватне акціонерне товариство з мажоритарним акціонером в особі Міністерства енергетики. Суть залишилась така сама — компанія в обох варіантах належить державі, але тепер ”Укренерго” перетворилося на суб’єкт приватного права, а тому його топ-менеджери випали із переліку держслужбовців, які за законом зобов’язані декларувати свій майновий стан. Тому остання декларація керівників ”Укренерго” в нас датується 2019 роком.

Цим обурювалась громадськість не раз — головній енергетичній компанії країни фактично дозволили існувати в тіні. Наприкінці 2023 року політичний експерт Тарас Загородний закликав голову правління ”Укренерго” Володимира Кудрицького не приховувати свої доходи та статки, адже він керує компанією, яка заробляє на платіжках всіх українців. ”Платники податків мають право знати, скільки заробляє найманий ними менеджер і чи відповідають зарплаті його витрати”, — писав Загородний.

І він правий. ”Укренерго” заробляє гроші передачею електричної енергії від виробників до споживачів. І зарплата працівників ”Укренерго”, в тому числі і в першу чергу Кудрицького і його правління, закладена у тарифи, що затверджуються НКРЕП. Наочний приклад: 16 листопада НКРЕП схвалила проекти постанов про тарифи на передачу електроенергії та диспетчеризацію для ”Укренерго” на 2024 рік на рівні 528,57 грн/МВт·год перший (зростання на 9% в порівнянні з тарифом 2023 року) і 100,37 грн/МВт·год другий (зростання 5%). Але вже 9 грудня комісія вирішує підняти тариф на диспетчеризацію ще на 4,5% до 104,57 грн/МВт-год. І це зростання відбулось саме за рахунок підвищення двох статей витрат ”Укренерго”: 100 млн грн додали до статті витрат ”погашення кредитів”, а за рахунок ще 42,5 млн грн вирішили підвищити саме фонд заробітних плат.

Ось чому важливо розуміти, яким чином розподіляються зібрані з українців кошти за електроенергію. А розподіляються вони, судячи з усього, таким чином, що поки підприємство збиткує, його керівники лише збагачуються.

Володимир Кудрицький був призначений головою правління НЕК ”Укренерго” 2 серпня 2020 року. До того він був першим заступником голови — на цій посаді була заповнена його остання декларація, згідно якої, за 2019 рік він отримав зарплати від ”Укренерго” на суму 3,8 млн грн, що на той момент еквівалентно 140 тисячам доларів.

Вже в 2021 році, згідно з інформацією експертки Тетяни Лупової, правління компанії отримало майже 26 млн грн заробітної плати. Зарплата голови правління Кудрицького в 2021 році в середньому склала понад 1 млн грн на місяць!

Що відбувається сьогодні, під час повномасштабної війни? Згідно звітів правління ”Укренерго”, в 2023 році його утримання обійшлось державі у 29,2 млн грн. Це тільки члени правління, в якому зараз знаходяться голова Володимир Кудрицький, а також Олексій Брехт, Сергій Галаган і Олег Скрипник. Тільки в грудні 2023 році вони разом отримали 7 млн 934 тисяч гривень.

”Згідно з договорами винагорода членів наглядової ради складає 288 тисяч грн кожному. У голови правління – 540 тисяч грн на місяць. У членів правління – від 228 тисяч грн до 330 тисяч грн на місяць. Оклади директорів структурних підрозділів – 170-210 тисяч грн (зокрема директорам структурних підрозділів в червні 2022 року нараховано та виплачено 2,2-2,3 млн грн разом із квартальною премією, надбавкою за стаж роботи в енергетиці, оплатою відпустки, матеріальною допомогою на оздоровлення, винагородою за підсумками роботи за рік)», – розповіла влітку минулого року голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Виходить, що збитки компанії та його скрутне становище через війну не мотивує керівництво ”Укренерго” хоча б на цей час спробувати пожити більш скромно. Крім того, Андрій Немировський, директор ТОВ ”Укренерго цифрові рішення”, дочірньої компанії НЕК «Укренерго», отримав річну премію за 2023 рік в розмірі 4,4 млн грн, а в місяць його оклад складав близько 350 тисяч грн. Премії, до речі, мають погоджуватись з Кабінетом міністрів.

Можливо, вищевказані люди відрізняються якимось визначними менеджерськими талантами, за що держава їх так щедро винагороджує? Але реальність демонструє інше: ”Укренерго” загрузло в безлічі корупційних скандалів та справ, в яких терпить збитки як раз через менеджерську недбалість. Свідому чи несвідому.

Корупційні справи, в яких загрузло ”Укренерго”

Володимир Кудрицький — наступник колишнього керівника ”Укренерго” Всеволода Ковальчука, з часів керівництва якого компанії залишились лише кримінальні провадження, серед фігурантів яких був і Кудрицький. Взяти хоча б ще відкрите в жовтні 2018 року одразу за 5 статтями ККУ — ”шахрайство”, ”службове підроблення”, ”підроблення документів”, ”зловживання владою” та ”одержання неправомірної вигоди”. Кудрицький, тоді ще директор з інвестицій ”Укренерго”, підписав зі сторони ”Укренерго” договір на 24,3 млн грн на виконання робіт на об’єктах ”Укренерго” з таким собі Євгеном Михайлюком зі сторони ТОВ ”Візин Річ”. Як пізніше виявило слідство, Євген Михайлюк — львівський пенсіонер, і знати не знав, що він є директором та засновником цієї фірми і що він укладає правочини на великі суми з державною енергетичною компанією: невідомі особи, співучасники злочину, найняли його, чітко усвідомлюючи, що людина похилого віку не розуміє суті та змісту документів, які він підписує.

Фірма ”Візин Річ” із статутним капіталом у сотню гривень, у якої постійно змінювалися засновники та прописка (Львів, Полтава тощо), виграла у «Укренерго» ряд тендерів. Отримавши у своє ”портфоліо” замовлення від ”Укренерго”, сумнівна комерційна структура назбирала за іншими держтендерами підрядів на 300 млн грн. Згідно зі свідченнями пенсіонера Михайлюка, посадовими особами ”Укренерго” з метою отримання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб здійснено угоди за участю ”Візин Річ” у період з жовтня 2018 року до січня 2020 року.

Скандал з ”Візин Річ” став відомим, коли ”Укренерго” 31 липня 2020 року подала позов до Господарського суду Дніпропетровської області про стягнення з банку ”Конкорд” 8,8 млн грн за невиконання банківської гарантії, виданої ”Візин Річ” за договором від 30 жовтня 2018 року на проведення реконструкції зовнішньої огорожі підстанції ”Західна”.

У своєму відгуку на позов банк, спираючись на матеріали вищевказаного кримінального провадження, заявив, що ”укладений між позивачем та третьою особою договір підряду № 08-4/2635-18 від 11 жовтня 2018 року суперечить інтересам держави і суспільства, його моральним засадам”, тобто, прямо звинуватив ”Укренерго” у завідомо свідомій змові з ТОВ ”Візин Річ” з метою відмивання бюджетних грошей.

Іншими словами: ”Укренерго” укладає угоду з підставною фірмою під банківську гарантію, знаючи наперед, що угода виконуватись не буде: гроші переводяться фірмі, а потім, аби зробити вигляд, що ”Укренерго” намагається поновити свої інтереси, подає в суд на банк з вимогою виконати банківську гарантію.

Рівно таку саму схему Володимир Кудрицький вирішив реалізувати вже на посаді голови правління ”Укренерго” з фірмою-енерготрейдером ”Юнайтед Енерджі”, яке знаходиться в орбіті інтересів Ігоря Коломойського. У вересні 2021 року банк ”Альянс” надав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн ПрАТ ”НЕК «Укренерго” на забезпечення виконання грошових зобов’язань ТОВ ”Юнайтед Енерджі” перед ”Укренерго” за договором врегулювання небалансів електричної енергії з оплати електроенергії, купленої енерготрейдером у ”Укренерго”.

У березні 2022 року, у розпал повномасштабного вторгнення рф в Україну, ТОВ ”Юнайтед Енерджі” закупило у ПрАТ ”НЕК ”Укренерго” електричну енергію на суму понад 716 млн грн. Але сплачувати за неї не збиралось. І попри заборгованість товариства перед держкомпанією, керівник відповідного департаменту ”Укренерго” не зупинив продаж, і не надав статус дефолтного трейдеру з подальшим блокуванням його рахунків, дозволивши ”Юнайтед Енереджі” перепродати електроенергію реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивести на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером Коломойського. Гроші за поставлену електроенергію ПрАТ ”НЕК ”Укренерго” так і не отримало, після чого звернулось до банку ”Альянс” з вимогою про  виконання банківської гарантії”, виданої ТОВ ”Юнайтед Енерджі”. Банк, зрозуміло, відмовив, спираючись на те, що ”Укренерго” саме дозволило схемі відбутись.

Таким чином вже два роки приватна компанія фактично користується мільярдом гривень державної енергетичної компанії ”Укренерго”, яка, у свою чергу, має витрачати ці кошти на ремонт та відновлення своїх об’єктів та обладнання після ракетних атак рф. Яку винагороду за це отримав Володимир Кудрицький, сподіваємось, встановлять детективи НАБУ та прокурори САП, які 26 березня 2024 року відрапортували про закінчення досудового розслідування в цій справі.

Це — далеко не всі корупційні справи, в яких загрузло ”Укренерго”. 7 березня 2023 року було відкрито ще одне за статтею ”Шахрайство”. Як встановили слідчі, у період з жовтня по листопад 2022 року, тобто під час дії на території України військового стану, ПрАТ ”НЕК ”Укренерго” провело закупівлю у ряду фірм без використання електронної системи публічних торгів із завищенням цін на понад 65% з метою, як стверджують слідчі, розкрадання та присвоєння бюджетних коштів. Сумнівні угоди були укладені з ТОВ ”Агролінк Україна”, ТОВ ”Столична торгова компанія”, ТОВ ”Полігран-Трейд”, ТОВ ”ВЕЛПАКС” та іншими.

Ну і трохи дрібних схем. Влітку 2023 року керівниця Держаудитслужби Алла Басалаєва виявила, що в ”Укренерго” використовують так звану схему аутсорсу, коли компанія передає виконання завдань стороннім виконавцям на умовах субпідряду, а цими сторонніми виконавцями виявляються штатні працівники компанії, які і так мають виконувати ці завдання. Таким чином компанія вдало прокручує одні й ті самі кошти два рази. Так, наприклад, відбувається в IT-департаменті ”Укренерго”.

Або історія з закупівлею ”Укренерго” у жовтні 2023 року за 80 млн грн програмного забезпечення Microsoft, яке розробник, увага, зробив безкоштовним для українських компаній. Ця оборудка, до речі, була здійснена через ТОВ ”Укренерго цифрові рішення”, дочірню компанію НЕК, директором якої є Андрій Немировський, той самий, який отримав після цього премію від держави в майже 4,5 млн грн.

Що придбала сім’я Володимира Кудрицького за час війни

Не дивно, що Володимира Кудрицького в ”Укренерго” характеризують як перевірену на корупційних оборудках зміну, яку виростив його попередник Всеволод Ковальчук. Можна сміливо казати, що учень навіть перевершив свого вчителя. І в цьому сенсі виглядає як нахабна іронія опис обов’язків голови правління ”Укренерго” на офіційному веб-сайті компанії, серед яких вказано, що він відповідає за протидію та запобігання корупції, а також реалізацію антикорупційної програми. За що отримує, до слова, зарплату у мільйонах гривень. За що під час війни будує собі будинки та купує елітні іномарки.

До слова, навіть і тут не обійшлось без махінацій. За даними з Реєстру речових прав на нерухоме майно дружина Кудрицького, Ястремська Олександра Жоржівна, 22 грудня 2022 року оформила операцію з купівлі земельної ділянки у Києві на вулиці Генерала Павленка за 559 тисяч 902 грн, тобто 14 тисяч доларів США. При цьому реальна ринкова вартість такої ділянки становить близько 75 тисяч доларів США, що свідчить про заниження офіційної вартості покупки більш ніж у 5 разів.

На даній земельній ділянці розташований новозбудований будинок, вартість якого може досягати 300-400 тисяч доларів США. І, за наявною інформацією, будинок не має офційного оформлення та не зареєстрований належним чином.

Збудований під час війни будинок Володимира Кудрицького в КиєвіЗбудований під час війни будинок Володимира Кудрицького в Києві

Роки війни для родини Кудрицького на відміну від мільйонів українців, стали дуже успішними. 13 вересня 2023 року дружина Кудрицького стала власником автомобіля TOYOTA Highlander 2022 року випуску за 2 млн 339 тисяч 709 гривень. Кудрицький же за час дії війського стану, здійснив вже 11 виїздів за кордон. Окрім приватного відвідування Польщі зафіксовано 5 подорожей до Бельгії, 2 — до Швейцарії, і одна поїздка до США.

Можна тільки уявити собі, в яких розмірах грошові заощадження тримає голова правління ”Укренерго”, враховуючи рівень його зарплат та премій, а також масштаби корупційних оборудок у держкомпанії. І хоч звичайні громадяни позбавлені можливості знати про майновий стан Кудрицького, що, безперечно, лише полегшує його шлях до особистого збагачення, правоохоронні та контролюючі органи цю можливість мають. Сподіваємось, скористаються, бо те, що відбувається вже багато років в національній енергетичній компанії, не витримує жодної критики.