Звільнення з полону за ₴100 тисяч: на Сумщині шахрай вимагав хабар у дружини військовополоненого



Фігурант запевнив знайому, що зможе допомогти визволити з полону її чоловіка, адже нібито має зв’язки зі службовими особами, які займаються пошуком та обміном військовополонених.

Слідчі Головного управління Національної поліції в Сумській області спільно з працівниками Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом Сумської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони центрального регіону повідомили 37-річному місцевому мешканцю про підозру в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

Зловмисник запевнив дружину військовополоненого, що зможе вплинути на рішення щодо першочергового включення її чоловіка до списків обміну задля якнайшвидшого повернення з полону. При цьому, чоловік акцентував на своєму статусі нібито військовослужбовця та особистих зв’язках зі службовими особами, які займаються пошуком та обміном військовополонених.

Підозрюваний неодноразово під різними приводами вводив в оману довірливу жінку, яка на його вимогу протягом декількох місяців перерахувала так званому «полковнику» кошти на загальну суму 70 000 гривень.

Бажаючи збагатитись ще, чоловік висунув вимогу потерпілій щодо сплати йому додаткову суму коштів у розмірі 30 000 гривень, частина з яких начебто буде направлена ним на «вирішення питання». Під час передачі грошей зловмисник і був затриманий правоохоронцями.

Як виявилось, фігурант є сержантом однієї з військових частин, який не повернувся на місце служби після лікування.

Дезертиру загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Слідство триває.

Відділ комунікації поліції Сумської області