Юрчишин пояснив, чому владі потрібно миттєво відреагувати на спроби скомпрометувати незалежні ЗМІ: "Маємо справу з тиском на журналістів"



Читать на русском

Юрчишин пояснив, чому владі потрібно миттєво відреагувати на спроби скомпрометувати незалежні ЗМІ:

Юрчишин пояснив, чому владі потрібно миттєво відреагувати на спроби скомпрометувати незалежні ЗМІ: "Маємо справу з тиском на журналістів"

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин пояснив NV, чому він виступає за розслідування можливого тиску на незалежних журналістів та вимагає реакції влади і правоохоронних органів.

16 січня керівник проєкту розслідувань Bihus.Info Денис Бігус повідомив, що за членами його редакції стежили близько року. Заява Бігуса прозвучала після того, як у мережі з’явилося відео, на якому видно, як оператори проєкту нібито вживають заборонені речовини. За словами Бігуса, фрагменти перехоплених розмов змонтували з кількох епізодів, між якими пройшли місяці.

Журналіст заявив, що таке прослуховування та відеоспостереження у номері, де відпочивали колеги, є відвертим втручанням у приватне життя, а люди на відео, вживаючи заборонені речовини, шкодили лише собі, але не несли соціальної загрози.

Bihus.Info неодноразово випускав розслідування, «героями» яких ставали представники влади.

Проте, випадок зі «зливом» відео щодо проєкту Бігуса — не єдина подія, пов’язана із можливим наступом на незалежні ЗМІ. Нещодавно журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, автор матеріалу про «яйця по 17 грн», повідомив, що невідомі намагалися увірватися у його квартиру у Києві. Вони налякали його матір та сусідів, а також залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста «зрадником».

Про те, хто може бути відповідальним за ці події та якою має бути реакції влади і правоохоронних органів NV поспілкувалося з головою парламентського Комітету з питань свободи слова Ярославом Юрчишиним.

— Чи можуть останні події, пов’язані з Юрієм Ніколовим та Bihus.Info, бути тиском на незалежні ЗМІ?

— Остаточну оцінку в юридичному полі мають давати правоохоронні органи, а не політики, тому можу висловити лише власну оцінку: ми справді маємо справу з тиском на журналістів.

В першому випадку перешкоджання журналістській діяльності фактично підпадає під статтю 171 пункт 2 Кримінального кодексу (Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю). А оскільки це була не одна людина [що спробувала увірватись до квартири Ніколова], а ціла група осіб, попередньо були заклики, а потім і висвітлення [цієї «події»] на анонімних телеграм-каналах, то ми маємо справу з фактично організованою групою осіб, — тому можливо і пункт 3, що передбачає кримінальну відповідальність включно до ув’язнення.

У другому випадку [з Bihus.Info] ми маємо факт або незаконного стеження, або незаконного злиття в соціальні мережі матеріалів слідчих дій. При тому, як зараз вказує фактчекерка Олена Романюк, — дуже ймовірно, що [злиття йде] через штучно створені медіа, фактично помийки, де немає жодної реакції, де журналісти в лапках — це боти, створені за допомогою штучного інтелекту, без адекватних місць роботи і тому подібне.

Тому власне зараз в першому випадку, я знаю, що було звернення від Юрія [Ніколова] до Національної поліції. Національна поліція заявила про те, що його внесено в реєстр заяв, і зараз вони розбираються, чи є підстави відкривати кримінальне провадження. Я вже звернувся до Офісу генерального прокурора, щоб з’ясувати, чи кримінальне провадження відкрите.