На столичній Оболоні реконструкція каналізаційного колектора здорожчала в п’ять разів



Читать на русском

На столичній Оболоні реконструкція каналізаційного колектора здорожчала в п’ять разів

На столичній Оболоні реконструкція каналізаційного колектора здорожчала в п’ять разів

ПрАТ “АК “Київводоканал” за 141,41 млн гривень замовило продовження реконструкції каналізаційного колектора на вул. Вербовій, загальна кошторисна вартість якої за останні роки збільшилася більше ніж в п’ять разів.

Підрядником без конкурсу обрали ТОВ “Славія-АКБ”, яке в 2020 році починало цю реконструкцію, та належить Сергію Кияшку. Мова про того самого Кияшка – колишнього співвласника АТ “Київметробуд”, яке безуспішно будувало метро на Виноградар. Плідна співпраця компаній цього одіозного бізнесмена з “Київводоканалом” почалася ще в часи, коли “куратором” АК вважали політика Дмитра Андрієвського, а очолював її Дмитро Новицький (на колажі – ліворуч). Але як бачимо, навіть кількаразова зміна керівництва “Київводоканалу”, не заважає Сергію Кияшку і досі отримувати щедрі замовлення від столичного водоканалу.

Як стало відомо з оголошення електронної системи ProZorro, наприкінці грудня 2023 року ПрАТ "АК "Київводоканал" (*) уклало з ТОВ “Славія-АКБ” (**) договір на реконструкцію каналізаційного колектора Д=800-900-2000 мм по вул. Вербовій на ділянці від камери гасіння напірних колекторів каналізаційної насосної станції (КНС) “Ленінська кузня” до КНС “Оболонь” в Оболонському районі Києва. Ціна договору склала 147,41 млн гривень.

Що замовили

Договір передбачає реконструкцію каналізаційної колектора, будівництво камер та частини каналізаційного колектора (методом мікротунельної проходки та у відкритий спосіб), підключення до колектора на вулиці Вербовій, хімічне закріплення грунтів та водозниження. Виконати ці роботи підрядник повинен до кінця 2024 року.

 qrxiquieuidtant

ТОВ “Славія-АКБ” було обрано підрядником цієї реконструкції без конкуренції, адже пропозицій для участі у вказаній закупівлі більше ніхто не подав.

Як і решту великих інфраструктурних проєктів Києва, цю закупівлю не оминуло обурення щодо її недоцільності під час війни. Громадянка Катерина Бритавська направила до Держаудитслужби звернення, в якому просить спрямувати ці майже півтори сотні мільйонів гривень на потреби фронту. Вона зазначає, що якщо зараз не поставити в пріоритет перемогу, то є ризик, що невдовзі реконструйованим колектором в столиці буде користуватися Росія. Відповідь аудиторів на звернення станом на 16 січня ще очікується.

В день підписання договору Департамент житлово-комунальної інфраструктури КМДА затвердив наказ про переказ підряднику по вказаному договору 15,63 млн гривень авансу.

Тривала та коштовна реконструкція

Реконструкція каналізаційного колектора Д=800-900-2000 мм на вул. Вербовій – історія досить тривала. Розпорядження № 610 про проведення цих робіт Київська міськдержадміністрація (КМДА) затвердила ще 4 квітня 2019 року. Цим документом замовником реконструкції було визначено ПрАТ “АК “Київводоканал”, яке повинно було впоратися з вказаними роботами до кінця 2021 року. Чинна версія розпорядження містить саме цю дату.

При цьому, з року в рік, після затвердження цього розпорядження в бюджетах Києва, загальна вартість вказаної реконструкції росте майже в геометричній прогресії. Так, в 2019 році ця цифра становила скромних 45 млн гривень, в 2020 році – 116,68 млн гривень, в 2022 році – 162,49 млн гривень, в 2023 році – 239,15 млн гривень. В бюджеті-2024 цю цифру не змінили, але терміни завершення робіт вчергове змістили, цього разу – до кінця 2025 року. В документі вказано, що в реконструкцію вкладено вже 96,73 млн гривень, в поточному році збираються профінансувати на 104,5 млн гривень, станом на кінець 2024 року готовність по об’єкту повинна становити 84%.

Перший договір на виконання реконструкції каналізаційного колектора по вул. Вербовій ПрАТ "АК "Київводоканал" уклало 27 травня 2020 року. Підрядником тоді також було обрано ТОВ “Славія-АКБ”, яке за 102,72 млн гривень повинно було виконати роботи з реконструкції до кінця 2021 року. Однак терміни кілька разів переносили і процес розтягнувся до кінця 2023 року, коли сторони домовилися знизити ціну договору до 73,86 млн гривень та розірвали його за згодою сторін (підрядник отримав саме цю суму).

Непростий підрядник

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Славія-АКБ" засноване у 2010 році. Статутний капітал – 20 тисяч гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових та нежитлових будівель. Засновник – ТОВ “Наолта”, кінцевий бенефіціарний власник з травня 2021 року – Сергій Кияшко.

В результаті участі в публічних закупівлях ТОВ “Славія-АКБ” уклало 12 договорів загальною ціною 326,41 млн гривень. З цієї суми на 326,07 млн гривень у фірми з 2017 року зробило замовлень ПрАТ "АК "Київводоканал". Крім реконструкції каналізаційного колектора на вул. Вербовій, сторони укладали, зокрема, угоди на ліквідації аварій на каналізаційних колекторах міста, а також на реконструкцію резервуару чистої води насосної станції “НВС ІІ” по вул. Дніпроводська, 1-А (дані Clarity-project).

В 2016-2021 роках одним із засновників ТОВ “Славія-АКБ” був Євгеній Міненко – давній знайомий Дмитра Новицького, який в ці самі роки очолював "Київводоканал". Зокрема, в далекому 2011 році Новицький та Міненко супроводжували на той час голову КМДА Олександра Попова на презентацію роботи нової експериментальної установки щодо дезодорації повітря на очисних спорудах насосної станції Позняки. Збіг обставин це чи ні, але якраз з 2017 по 2021 рік між “Київводоканалом” та “Славія-АКБ” була укладена найбільша кількість угод.

Who is Сергій Кияшко

Сергія Кияшка в публічних колах часто називають російським бізнесменом. Таку славу він здобув, в тому числі тому, що свого часу працював головою комітету з винагород і призначень російського ЗАТ "Вагонмаш" (Санкт-Петербург, Росія, яке за радянських часів займалося виробництвом вагонів для залізниць та метро, дані Smida). З відкритих джерел також відомо, що до 2017 року Сергій Кияшко був прописаний в Москві, наразі зареєстрований у Києві.

Нещодавно імʼя Сергія Кияшка прозвучало в столиці у не дуже позитивному контексті. Справа в тому, що цей бізнесмен у 2016-2020 роках був одним із бенефіціарів АТ “Київметробуд” – горе-підрядника прокладання метро на Виноградар, з яким місяць тому КП “Київський метрополітен”, після п’яти років безуспішного будівництва, врешті розірвав договір (на момент підписання договору Кияшко був одноосібним бенефіціаром “Київметробуду”).

До речі, одним із найбільших замовників АТ “Київметробуд” є ПрАТ "АК "Київводоканал". Всього між ними укладено три договори загальною ціною понад 630 млн гривень. Зокрема, влітку 2018 року “Київметробуд” отримало від столичного водоканалу замовлення на реконструкцію першої черги Бортницької станції аерації на вул. Колекторній, 1-А вартістю 525,1 млн гривень. Роботи за договором підряднику не вдалося виконати в повному обсязі – в травні 2021 року сторони розірвали договір з оплатою 318,3 млн гривень.

На початку 2019 року АТ “Київметробуд” та ПрАТ "АК "Київводоканал" уклали договір (ціна – 78,17 млн гривень) на реконструкцію Дніпровської водопровідної станції з впровадженням технології знезараження питної води діоксидом хлору. Ця закупівля цікава тим, що так звану конкуренцію “Київметробуду”, яке тоді належало Сергію Кияшко, склало ТОВ “Славія-АКБ”, що пізніше перейшло у його володіння.

Існує версія, що Сергій Кияшко через “Київметробуд” почав свою активну співпрацю з “Київводоканалом” завдяки домовленостям з депутатом Київради V та VІ скликань, депутатом Верховної ради VІІ та VІІІ скликань Дмитром Андрієвським. Цього політика ще з часів президентства Петра Порошенка називали “куратором” АК.

ПрАТ "АК "Київводоканал" зареєстровано 2 червня 1992 року. 25,46% акцій підприємства перебуває у комунальній власності Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА та 67% акцій належить ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг” (має офшорне коріння, хоча формально на 61% належить Департаменту комунальної власності КМДА).

З 26 липня 2023 року ПрАТ "АК "Київводоканал" очолює Олег Лисюк (до 1 листопала 2023 року керував підприємством на правах в.о., на колажі праворуч). Станом на грудень 2021 року Олега Лисюка титрували як заступника гендиректора “Київводоканалу” з капітального будівництва та інвестицій.

До Олега Лисюка, з квітня 2021 року, головою правління-генеральним директором ПрАТ “АК “Київводоканал” був Сергій Крушановський (на колажі по центру). Останній замінив на цій посаді Дмитра Новицького, який обіймав її з квітня 2016 року.

До діяльності екскерівників АТ "АК "Київводоканал" – Дмитра Новицького та Сергія Крушановського, а також їхніх заступників в різні роки, – на сьогодні прикута пильна увага правоохоронців. Наразі тривають кримінальні розслідування за підозрою їх у розтраті бюджетних коштів.