У МЗС Китаю не відповіли, чому Пекін не брав участі у засіданні щодо формули миру в Давосі



Люди в конгрес-центрі, де проходить Всесвітній економічний форум у Давосі, Швейцарія, 14 січня 2024 року

У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що Пекін підтримує «всі зусилля, спрямовані на досягнення миру», але не відповіли, чому не брав участі у черговому засіданні щодо української формули миру.

Як зазначила речниця відомства, позиція Китаю щодо «кризи в Україні є послідовною та чіткою, яка зосереджена на сприянні переговорам про мир».

«Після повної ескалації кризи в Україні Китай підтримує зв’язок із відповідними сторонами, включаючи Україну. Ми продовжуватимемо працювати з міжнародним співтовариством, щоб відігравати конструктивну роль у політичному врегулюванні кризи, і ми вітаємо та підтримуємо всі зусилля, спрямовані на досягнення миру», – сказала на брифінгу речниця міністерства Мао Нін.

У неї також запитали, чи просила Україна про зустріч президента Володимира Зеленського та очільника китайської делегації Лі Цяна в Давосі. Речниця сказала, що щодо цих переговорів у неї немає інформації.

Без Китаю й Росії: як Давос прийняв переговори про мирний план України? (відео)

Будь ласка, зачекайте

14 січня у швейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників за участю керівника Офісу президента України Андрія Єрмака. Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій. Китай, хоч і отримав запрошення та має велику делегацію у Давосі, проігнорував зустріч.

Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій. На порядку денному зустрічі – «розгляд 5 пунктів української формули миру, а саме: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації і повторення війни та підтвердження закінчення війни».

Всесвітній економічний форум відбуватиметься у Давосі (Швейцарія) 15-19 січня. Організатори анонсували на 16 січня виступ президента України Володимира Зеленського. Він вже прибув до Швейцарії з робочим візитом.

Форум