Фінляндія хоче повністю заборонити продаж нерухомості росіянам



финляндия,фінляндія

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен заявив про намір домагатися повної заборони на угоди з нерухомістю для громадян Росії. "Правове вирішення" питання може бути знайдено вже навесні цього року.

Про це Хяккянен заявив у інтерв’ю Uutissuomalainen, передає The Moscow Times.

Хяккянен не виключив, що обмеження стосуватимуться й оренди нерухомості. Також він вважає за необхідне перевірити вже проведені угоди такого типу.

Раніше Міноборони Фінляндії кілька разів блокувало продаж нерухомості росіянам.

Один із таких випадків стався у жовтні 2023 року. Рішення стосувалося двох об’єктів у Руоколахті та одного – у Кітєе. Дві угоди мали намір здійснити приватні особи, одну – компанія, яка належить Росії. У Міноборони пояснили, що продаж цих об’єктів міг завадити "організації національної оборони та захисту територіальної цілісності" Фінляндії.

Аналогічним чином відомство аргументувало ще одне блокування трьох угод у січні 2024 року. Рішення стосувалося колишньої будівлі заводу в Іломантсі та двох магазинів у Соткамо. В Іломантсі в ролі покупця виступала компанія Tornado Logistics oy. Її очолює колишній голова міськради Петрозаводська Олег Фокін, який раніше відсидів у Росії за шахрайство. Він збирався налагодити в купленій будівлі виробництво електрогенератора – "вбивці" машини Tesla Ілона Маска.

У свою чергу нерухомість у Соткамо двічі перепродували між компаніями, що належать зареєстрованому у Великій Британії фонду, який очолює особа не з країн Європейського союзу (ЄС) або Європейської економічної зони (ЄЕЗ). У Міноборони Фінляндії зазначили, що власник не надав вчасно всю інформацію, що запитується.

Фінляндія посилила умови продажу нерухомості іноземцям у 2020 році. Для укладання угоди особи, які не є громадянами держав ЄС чи ЄЕЗ, мають отримувати дозвіл від Міноборони. Вимога також стосується компаній та організацій, які розташовані у зоні ЄС, але мають не менше 10% власності за її межами.

Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Фінляндія запровадила обмеження на придбання росіянами нерухомості поблизу стратегічно важливих об’єктів. При цьому закон не стосується купівлі квартир.

Наприкінці листопада повідомлялося, що у 2023 році росіяни придбали 116 об’єктів нерухомості у Фінляндії, переважно в районі Іматри. 16% угод було укладено громадянами, які у РФ, а чи не в республіці. Частину об’єктів нерухомості купили російські компанії.

Раніше повідомлялося, що уряд Фінляндії вирішив зберегти закритими всі пункти пропуску на кордоні з Росією ще на місяць – до 11 лютого 2024 року.

Автор: Галина Ялівець