Омбудсмен про законопроект щодо мобілізації: є норми, які суперечать Конституції



Picture

Фото: Дмитро Лубінець

У законопроекті Кабінету міністрів України щодо мобілізації присутні норми, що суперечать Конституції. Мова про обмеження для ухилянтів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

"Я завжди ставлюся до всіх процесів, що відбуваються на території нашої держави і не тільки, виключно через національне та міжнародне законодавство. У цьому законопроекті, на мій погляд, є норми, що суперечать Конституції. Я прямо про це писатиму, коли цей законопроект зайде офіційно на погодження до мене", — наголосив Лубінець.

За його словами, законопроект на погодження можуть надіслати на етапі підготовки до розгляду у профільному комітеті Ради.

Омбудсмен пообіцяв ретельно вивчити законопроект та "зробити свої заперечення".

Лубінець розповів, що порушує Конституцію низка обмежень, які хочуть запровадити стосовно ухилянтів. Зокрема, це заборона на операції з нерухомістю.

"Це пряма норма Конституції: людина не може бути обмежена у своїх правах. Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок чи купити інший. Це буде прямо суперечити Конституції. Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені до безкінечності", — зазначив він.

При цьому він додав, що Україна не може перетворитися на державу, яка схожа на росію, де не діятимуть ні закони, ні норми, а Конституція перетвориться просто на папірець.

Підготував: Сергій Дага