В Іспанії провели обшук маєтку родини ексвоєнкома Одещини, майно арештовано —



Дата: 14 декабря, 2023 Автор: operkor 0 Комментарии

8

В Іспанії ДБР і місцева поліція провели обшуки в іспанській нерухомості колишнього начальника Одеського обласного ТЦК та СП Одеси Євгена Борисова. Про це повідомили у ДБР.

Як відомо, проти колишнього військкома порушено кримінальне провадження за декількома статтями за фактами незаконного збагачення. ДБР затримало експосадовця у липні 2023 року, суд помістив його під варту. Того ж місяця підозрюваного було звільненого з військової служби.

У ході розслідування, крім іншого, встановлено, що він придбав два об’єкти нерухомості у місті Марбелья провінції Малага Королівства Іспанія.

Зокрема, у грудні 2022 року він організував покупку на імʼя своєї матері будинку вартістю понад 4 мільйони євро, загальною площею 857 квадратних метрів на земельній ділянці 1530 квадратних метрів.

Також, у лютому 2023 року він придбав разом зі своєю дружиною офісне приміщення вартістю понад 500 тисяч євро загальною площею 223,9 квадратних метрів.

13 грудня на підставі надісланого Державним бюро розслідувань запиту про міжнародну правову допомогу Національною Поліцією Королівства Іспанія за участі працівників Головного слідчого управління ДБР проведено обшуки у придбаній родичами військкома віллі та офісному приміщенні.

У ході обшуків вилучено документи, які засвідчують право володіння та розпорядження вищевказаним майном членами його родини.

На підставі зібраних доказів та запиту ДБР компетентним органом Королівства Іспанія було накладено арешт на ці віллу та офісне приміщення.

Наразі колишнього військкома підозрюють:

у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави, активів, вартість яких більш ніж на 6500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст. 368-5 КК України);

у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);

в організації легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209);

у перевищенні службових повноважень та надання незаконних вказівок підлеглим співробітникам щодо необхідності позитивного розв’язання питання про уникнення від призову до лав Збройних Сил України визначеним ним особам за грошову винагороду;

в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 409 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

За матеріалами розслідування ДБР суд наклав арешт на майно, гроші та банківські рахунки ексначальника Одеського обласного ТЦК та СП та членів його сім’ї.

Серед раніше арештованого майна: земельні ділянки загальною площею понад 2 га в Одеській області; два будинки в Одесі загальною площею понад 420 квадратних метрів; домоволодіння в Одесі площею 78,5 га; дві квартири та 1/3 квартири в Одесі; автомобіль Toyota Land Cruiser 2023 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz G 63 AMG 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz EQV 2022 року випуску; автомобіль Mercedes-Benz GLE 400 2021 року; автомобіль Porsche Macan GTS 2016 року випуску; автомобіль Audi A6 1999 року випуску та інше.

7 6 5 4 2 1

Тривають інші слідчі дії, спрямовані на збір доказів у кримінальному провадженні.

Нагадаймо, раніше голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія запропонував провести перевірки військових комісарів усіх областей після скандалу з дорогоцінним майном начальника Одеського обласного ТЦК і СП Євгена Борисова.

Згодом Президент України доручив вигнати скандального одеського воєнкома, а прибутки інших співробітників ТЦК і СП перевірити. Борисова звільнили із займаної посади.

По справі про майно ексвійськкома Одещини провели ряд обшуків та направили запити в чотири країни, опитали десятки свідків, провели ряд обшуків.

Син Борисова працює в одеському управлінні Служби безпеки України. Він керує одним із підрозділів головного відділу захисту національної державності.

Після скандалу з керівником ТЦК Одещини Залужний призначив обласним військкомом бойового офіцера — полковника Олександра Охріменка, який раніше був комбригом 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого.

17 серпня Президент України підписав указ про звільнення всіх обласних воєнкомів. По Україні інціювали перевірки ТЦК, ВЛК, відкрили ряд кримінальних проваджень.