Німеччина виділила 10 мільйонів євро на на створення в Україні центрів передових досліджень



лісовий

В Україні створять центри передових досліджень за підтримки уряду Німеччини. Щоб розбудувати ці проєкти, Німеччина виділила близько 10 млн євро. Центри працюватимуть завдяки фінансуванню німецької сторони та під керівництвом провідних німецьких і українських учених.

Відповідне рішення затвердили на 14 засіданні українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва в Німеччині, повідомив міністр освіти й науки України Оксен Лісовий.

Такі проєкти створять у різних містах України:

  • Центр передового дослідження природних сполук CENtR працюватиме у Львові для розроблення стратегій відкриття та медичного застосування нових біоактивних протиінфекційних засобів. Головний партнер у Німеччині – Інститут фармацевтичних досліджень імені Гельмгольца (Саарланд).
  • Центр передового дослідження квантових матеріалів GU-QuMat побудують у Києві для пошуку нових квантових матеріалів для створення технологій майбутнього. Головний партнер – Інститут дослідження твердого тіла та матеріалів імені Лейбніца (Дрезден).
  • Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMA-SPIN-ENERGY розташують у Харкові. Спільно з Інститутом мікроструктурної фізики імені Макса Планка (Мюнхен) центр працюватиме над використанням плазмових технологій у виробництві спінтронних компонентів, які зокрема є основою для комп’ютерів наступного покоління.
  • Центр передового дослідження німецько-української та європейської історії ХХ століття ЕUU20 у Львові вивчатиме правління двох основних злочинних режимів європейської історії минулого століття – нацистської Німеччини та Радянського Союзу за часів Сталіна. Головним партнером у дослідженнях буде Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана.

"Центри допоможуть українським ученим вивести дослідження та знання на новий рівень, поспівпрацювати з німецькими науковцями, обмінятися досвідом та здобути нові навички. Переконаний, що результатом цього проєкту стануть прикладні та ефективні наукові рішення, які потрібні світу вже зараз", – зазначив Лісовий.

Автор: Галина Ялівець