Броварська прокуратура демонструє результат: як відбувається контроль бюджетних коштів та боротьба зі злочинністю



Броварська прокуратура демонструє результат: як відбувається контроль бюджетних коштів та боротьба зі злочинністю

Із початку повномасштабного вторгнення специфіка роботи прокурорів столичного регіону дещо змінилася. Так, одним із головних завдань визначено фіксацію та розслідування воєнних злочинів росіян. Але активно триває й робота щодо протидії корупції, розслідування правопорушень у земельній та екологічній сферах, зокрема незаконному використанню природних ресурсів тощо. Які напрацювання вже продемонструвала Броварська окружна прокуратура, читайте в матеріалі "Моєї Київщини"

Після деокупації столичного регіону стало зрозуміло, що російські загарбники скоїли багато жахливих злочинів. Для того, щоб довести провину в суді та притягнути кожного до відповідальності, потрібно ретельно зібрати інформацію. Цим, власне, і займаються працівники прокуратури.

Та попри надскладні умови воєнного часу прокурори працюють не лише над розслідуванням та судовим переслідуванням воєнних злочинів агресора. У період 2022 року та дев’яти місяців 2023 року Броварська окружна прокуратура заявила до суду позовів на суму 540 млн грн. Із них вже задовольнили позови на суму 181 млн₴ Окрім цього, виконано судових рішень на понад 96 млн грн та у власність держави повернуто земельні ділянки площею 34 га.

У бюджетній сфері пред’явлено позовів на суму понад 32 млн грн, 6 із них уже задоволено. Зокрема рішенням суду з приватного товариства стягнуто понад півмільйона гривень безпідставно сплачених коштів за електричну енергію. Зауважимо, що між комунальною установою Броварської територіальної громади та приватним товариством за результатами тендерної процедури був укладений договір про закупівлю електричної енергії. Згодом постачальник ініціював підписання додаткових угод, якими штучно збільшив ціну на електроенергію, а обсяг поставки зменшив. Як наслідок – комунальна установа переплатила постачальнику електроенергії понад 500 тисяч гривень бюджетних коштів.

Також Господарський суд Київської області відкрив провадження у справі за позовом окружної прокуратури щодо визнання недійсним договору підряду на суму понад 24 млн грн. Йдеться про ремонт і реставрацію дитячого садочку однієї з селищних рад Броварського району. Встановлено, що пропозиція переможця не відповідає умовам тендерної документації.

Понад 12 мільйонів гривень броварські прокурори повернули державі, захистивши її інтереси в суді. Доведено, що 2020 року державне підприємство уклало договір підряду з приватним підприємством про надання сільськогосподарських робіт. Згодом підписали додаткову угоду, якою повністю змінили текст та суть первинного договору. Фактично нова редакція договору підряду є прихованим договором про спільну діяльність, і його укладення потребувало погодження з Фондом державного майна України. Чого не було. Як результат – підрядник отримав 90% продукції, вирощеної на землях державної власності, а держпідприємство лише 10%. Господарський суд Київської області задовольнив позовні вимоги прокуратури в повному обсязі та зобов’язав повернути завдані державі збитки.

Броварська окружна прокуратура працювала і у сфері охорони навколишнього середовища. Зокрема звернулася до суду з позовами про визнання недійсними рішення селищної ради і розпорядження райдержадміністрації та повернення у власність держави земельних ділянок природно-заповідного фонду.

Йдеться про земельні ділянки на території Броварського району, що входять до складу національного природного парку «Залісся». Зауважу, що останній створили задля збереження, відтворення і рекреаційного використання унікальних природних комплексів Центрального Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. Відповідно до чинного законодавства, землі природно-заповідного фонду не можуть перебувати у приватній власності громадян. Відтак прокурори відстоюють скасування незаконних рішень у суді.

Тим часом уже вдалося повернути у власність держави земельну ділянку на території Броварського району площею 4,9 га та вартістю понад 35 млн грн. Її на підставі розпорядження органу місцевого самоврядування безкоштовно передали із комунальної власності у користування фермерському господарству (звісно, із порушенням вимог земельного законодавства та поза межами аукціону).

Однією з найбільш резонансних справ за поданням Броварської окружної прокуратури є розслідування незаконної передачі ще 2021 року 0,8 га земельної ділянки, на якій передбачалося будівництво повноцінного дошкільного навчального закладу на 220 місць, забудовникам, які хотіли звести багатоквартирний житловий будинок із вбудованим закладом дошкільної освіти на 80 місць. І це рішення органу місцевого самоврядування було чинним, попри сучасні реалії та те, що на території Броварської громади за рахунок внутрішньо переміщених осіб значно збільшилась кількість дітей дошкільного віку. А отже, зросла й необхідність у будівництві повноцінного дитячого садочку, а не багатоповерхівки, для забезпечення потреб громади. Чого, власне, і домоглися прокурори в суді. Апеляцію щодо цього рішення суд не задовольнив.

Та, певно, найбільший пласт роботи броварських прокурорів пов’язаний із кримінальними правопорушеннями (до суду скеровано 609 обвинувальних актів). Це викриття корупції, заволодіння бюджетними коштами, незаконне переправлення осіб через державний кордон України тощо.

У лютому 2023 року до суду викрили колишнього директора підприємства, який заволодів бюджетними коштами під час виконання будівельних робіт із реконструкції комплексу гідротехнічних споруд осушувально-зволожувальної системи річки Трубіж, що завдало збитків державі на суму понад 900 тис₴

У червні 2023 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо мешканця Київщини, який розробив схему переправлення військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон за допомогою системи «Шлях». Він створив благодійний фонд, на сторінках якого розміщував рекламні відеоролики зі своїми "послугами". Встановлено, що в нього було двоє спільниць, які підшукували потенційних "клінєнтів", консультували та збирали всі необхідні документи. Ціна питання була 5-7 тисяч доларів США. Наразі триває судовий розгляд цієї справи.

У липні 2023 року прокурори скерували до суду звинувачення щодо двох службовців органу місцевого самоврядування Броварського району. Як відомо, вони придбали вживаний самоскид за цінами, що значно перевищують ринкові, нібито для виконання заходів із територіальної оборони. Збитки бюджету громади становлять 800 тисяч гривень.

Також із початку повномасштабного вторгнення рф Броварська окружна прокуратура здійснювала процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами вчинення 387 кримінальних правопорушень, кваліфікованих за ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни). За результатами їх розслідування у 2022 — 2023 роках повідомлено про підозру 6 військовослужбовцям країни-терориста.

Крім того, зареєстровано 38 кримінальних правопорушень, кваліфікованих за ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).