4 варіанти створення Спеціального трибуналу щодо злочинів Путіна та РФ проти України



Фото:

Існують чотири легітимні варіанти, за якими може бути створений Спеціальний трибунал щодо злочину агресії Російської Федерації проти України. Але один із них не влаштовує Україну, а інший не вдасться реалізувати через опір Росії.

Про це розповів в ефірі Українського Радіо доцент кафедри міжнародного права Київського національного університету ім. Шевченка Захар Тропін. Тож залишаються два найреальніші варіанти створення трибуналу. Далі – про них детальніше.

4 варіанти створення Спецтрибуналу

"Існує декілька варіантів створення Спеціального трибуналу, які зараз обговорюються. Можливо, є ще деякі варіанти, які не лунають в публічному просторі. Якщо узагальнити, то є чотири варіанти, опції", – розповів Захар Тропін.

Перший варіант – на підставі рішення міжнародної організації, наприклад, Організації Об’єднаних Націй, коли Рада Безпеки ООН ухвалює рішення про створення Спеціального трибуналу.

Другий варіант – створення Спеціального трибуналу на підставі міждержавної угоди, коли об’єднується велика кількість держав за участі України та наших основних партнерів. Тоді на підставі суто міжнародної угоди створюється трибунал.

Третій варіант – угода, укладена з міжнародною організацією, наприклад, з ООН. Тут є дві підопції: або це "чиста" угода, укладена між Україною та міжнародною організацією, або інший варіант, коли держави укладають угоду і ця угода схвалюється, отримує підтримку міжнародної організації.

Четвертий варіант – гібридний або інтернаціоналізований. Йдеться про створення трибуналу на підставі національного законодавства України або іншої держави з міжнародним елементом. Особливістю такого трибуналу є те, що він створюється на підставі національного законодавства.

"Проте Україна з таким варіантом не погоджується, оскільки до нього є багато зауважень – як політико-ідеологічних, так і правових. Головне політико-ідеологічне зауваження полягає в тому, що Спеціальний трибунал має бути трибуналом міжнародної спільноти проти Росії, де міжнародна спільнота судить РФ. А зробити це може лише міжнародний трибунал.

Якщо ж це буде гібридний трибунал, це буде суд жертви над злочинцем. Якщо ж говорити про правові аргументи, то, наприклад, в Україні не можна створювати додаткові національні суди відповідно до Конституції. Тож треба би було вносити зміни до Основного Закону, що не можна зробити, коли у нас воєнний стан.

Ще один аргумент полягає в тому, що гібридний, інтернаціоналізований трибунал, який буде заснований на національному законодавстві, не зможе юридично подолати імунітет найвищих посадових осіб Росії. Адже в міжнародному праві є принцип імунітету найвищих посадових осіб і лише міжнародний трибунал може його подолати", – пояснив Тропін.

Найкращий варіант – угода

Легітимними, продовжив правник, можуть бути три варіанти міжнародного трибуналу, але ми часто чуємо від наших партнерів про те, що не всі варіанти можна втілити в життя: "Наприклад, створення трибуналу за рішенням ООН: повноваження для цього є в Ради Безпеки ООН, але РБ ООН в нинішніх реаліях не ухвалить такого рішення. Адже постійним членом Ради є й Росія, яка просто заблокує це рішення. Інший варіант – йти через Генеральну асамблею ООН, але цей механізм теж викликає запитання.

Тож легітимними є всі три варіанти, але найбільш реальними з точки зору правової реалізації є другий та третій варіанти – через угоду між державами, через угоду між Україною та міжнародною організацією або через угоду між державами, схваленою міжнародною організацією.

Зараз у нас є коаліція держав, яка підтримує створення Спеціального трибуналу. Тож ці 38 держав і Україна можуть підписати угоду, яку потім подадуть до Генеральної асамблеї ООН. Генеральна асамблея схвалить цю угоду, тобто підтримує діяльність такого трибуналу", – окреслив можливий розвиток подій Захар Тропін.

Україна сподівається і має обережний оптимізм, що до кінця року вдасться вийти на фіналізацію рішення про модель Спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення російського керівництва до відповідальності за злочин агресії. Про це розповів 21 серпня нинішнього року заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов під час спілкування з журналістами на полях міжнародної конференції "Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Справедливість має відбутися" у Києві, повідомляє Укрінформ. "Моделей багато, вони всі обговорюються в рамках координаційної групи. Ми дуже хочемо і маємо обережний оптимізм, що до кінця року зможемо прийти до якоїсь реальної фіналізації моделі, як працюватиме трибунал", – зазначив він.

Галина Бабій, оприлюднено на сайті Українського радіо