Уночі згорів заміський будинок інвестбанкіра Мазепи (оновлено)



мазепа

У ніч на 22 січня згорів заміський будинок очільника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, якого підозрюють у махінаціях із землям Київської ГЕС.

Про це пише LB.ua із посиланням на джерела.

Зазначається, що це сталося в селі Картовецьке Чернігівської області.

Будинок був обладнаний системами спостереження, тому наразі причини пожежі встановлюються. За попередніми даними, постраждалих немає.

мазепа

мазепа

мазепа

Як пізніше повідомили в головному управління Нацполіції Чернігівської області, інформацію про пожежу правоохоронці отримали близько 3:20 ночі від рятувальників ДСНС.

За попередніми висновками надзвичайників, ймовірною причиною пожежі став недолік конструкції, порушення правил монтажу нагрівальних печей та димарів.

Зазначається, що відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 270 ККУ – порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки.

Наразі триває досудове розслідування. Для встановлення обставин і причин пожежі будуть призначені необхідні експертизи.

Читайте також: 350 мільйонів гривень застави: Суд арештував інвестбанкіра Мазепу

Як повідомлялося, співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) 18 січня затримали бізнесмена та директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, коли той намагався перетнути українсько-польський кордон.

У його компанії Concorde Capital також повідомили про проведення обшуків без ухвали суду, при цьому співробітники ДБР вилучали документи, які "не стосуються справи, а пов’язані з усіма напрямками бізнес-активності Мазепи".

У ДБР звинуватили Мазепу у створенні злочинної організації, які у 2020-2021 роках протиправно заволоділа 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, з метою її подальшої забудови.

ДБР також оприлюднило схему забудови дамби Київської ГЕС, вказавши на ній чотири котеджних містечка загальною площею 219 гектарів, не уточнивши, про які саме 7 га йдеться.

Крім того, на схемі вказано номер кримінального провадження у справі – №42014100120000009, воно відкрите ще у квітні 2014 року за фактом зловживання службовим становищем співробітниками правоохоронних органів, Держгеокадастру, Держлісагентства та Держводагенства.

Сам Ігор Мазепа уточнив, що висунута йому підозра стосується виділення земельної ділянки на 2,4 га. На його думку, розмір застави, яку вимагали для нього прокурори – 350 млн грн – неспівмірний із можливими збитками у цій справі, а сама вона може бути пов’язана з його публічними заявами про тиск силовиків на український бізнес.

Мазепа є одним із засновників громадського руху "Маніфест 42", який закликав українські бізнес-об’єднання до спротиву свавіллю силовиків.

Автор: Юлiя Недашківська