Третина укриттів у Києві не придатна для використання або вимагає підготовки,



укриття

Станом на 9 червня міські та районні служби спільно з представниками поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій перевірили 4,2 тисячі укриттів та сховищ із наявних 4,6 тисячі.

За даними КМДА, придатними для укриття під час повітряної тривоги є майже 2,9 тисячі, – тобто дві третини укриттів та сховищ.

Іще 736 – можуть бути укриттями за умови належного облаштування, 578 – не відповідають нормативним вимогам до приміщень, де можуть бути облаштовані укриття.

За кожною адресою формується висновок щодо стану та придатності укриття незалежно від форми власності та балансоутримувача.

Як пояснили в КМДА, під час інспекцій фіксували оперативність відкриття доступу до укриттів. Так, вільний доступ забезпечений до 1986 об’єктів. Протягом 5 хвилин доступ забезпечується до 932 об’єктів, зачиненими виявили 25 приміщень.

Упродовж 2022-2023 років у Києві провели понад 9 тисяч інспекційних виїздів, за результатами яких районним адміністраціям надавали доручення оперативного усунення недоліків. Насамперед, ішлося про адреси, на які надходили зауваження від містян. Загалом за цей період місто виділило районам як відповідальним розпорядникам коштів понад 1,2 млрд грн на ремонтні роботи у спорудах цивільного захисту.

Навіть якщо приміщення перебуває в оренді чи приватній власності, статус укриття чи сховища з нього не знятий. І доступ до нього під час повітряної тривоги має бути безперешкодним, наголосили у КМДА.

Напередодні Київська міська рада додатково виділила 750 мільйонів гривень на ремонт укриттів.

Як повідомлялося, столичні укриття облаштують автоматизованою системою відкриття під час повітряної тривоги