В Ірпені відкрили містечко фінських таунхаусів для переселенців (ФОТО, ВІДЕО)



В Ірпені відкрили містечко фінських таунхаусів для переселенців (ФОТО, ВІДЕО)

В Ірпені на Київщині з’явилося ще одне модульне містечко для людей, які під час війни втратили домівки

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

На території санаторію "Ластівка" побудували 12 фінських таунхаусів, які налічують 36 повноцінних квартир для внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, родин загиблих Героїв і літніх людей.

Проєкт реалізовано в співпраці з Посольством Фінляндії в Україні, Ірпінської міської ради, КОВА, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Модульне містечко "Ластівка" – це найбільший в Україні проєкт соціального житла для постраждалих громадян. У 12 таунхаусах, у яких є все необхідне для комфортного проживання. Кожна квартира із власним окремим входом, двома спальнями, кухнею та ванною кімнатою. Загалом містечко розраховане на 144 людини. Наразі туди переїде 141 людина, з яких 42 – діти. Загалом планують заселити 1200 людей. Безпосередньо будиночки надали партнери з Фінляндії, а всі роботи виконані українською стороною.

Урочисте відкриття модульного містечка відбулося за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Фінляндія Яакко Лехтовірта, заступниці міністра Мінінфраструктури Наталії Козловської, голови Київської обласної військової адміністрації Руслана Кравченко, Ірпінського міського голови Олександр Маркушина.

Як зауважив голова КОВА Руслан Кравченко, на Київщині російські окупанти зруйнували та пошкодили понад 27 тис об’єктів. Більшість з них – саме житло.

Я дуже дякую уряду Фінляндії за таку колосальну можливість побудувати більш сучасне, інноваційне модульне містечко для людей. За дорученням Президента Володимира Зеленського та Уряду ми маємо чітке завдання – відновити та відбудувати Київщину. Після деокупації встановлено, що 27 тисяч об’єктів повністю зруйновано або пошкоджено. На сьогоднішній день командою КОВА відбудовано та відновлено майже 12 тисяч об’єктів. Наше завдання – щоб це модульне містечко було тимчасовим рішенням. Ми маємо забезпечити кожній людині, яка втратила своє житло, зокрема в іншій області, постійне місце проживання на постійному праві власності. А тому, починаючи з травня та червня за програмами Президента, Уряду, а також за програмами КОВА розпочинається комплексне відновлення кожного міста Київської області. Відбудовувати будемо швидко та якісно.

- Руслан Кравченко.

Після завершення війни модульне містечко, яке обійшлося Фінляндії у п’ять мільйонів євро, залишиться у власності громади. Як зазначив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, благоустрій території допомогла облаштувати Київська обласна військова адміністрація. Загалом на комплекс робіт із благоустрою було виділено 5 мільйонів гривень.

Я хочу подякувати усім людям, які були дотичні до того, щоб це модульне містечко було саме в Ірпені. Це тимчасове житло, але ми все зробимо, щоб мешканці містечка почували себе комфортно і затишно. Наше завдання – відбудувати їхнє постійне житло, щоб люди заселилися у свої квартири.

- Олександр Маркушин.

Як наголосив Посол Фінляндії в Україні Яакко Лехтовірт, попри всі складнощі внаслідок війни, він задоволений результатом:

Ми почали цей проєкт у листопаді, у непростий час, коли Росія атакувала цивільну інфраструктуру України, зокрема й енергосистему. Це зробило процес будівництва непростим, але я дуже гордий, що місцева влада і наша будівельна компанія знайшли рішення. Сьогодні я відчуваю радість від того, що понад 140 людей отримають хоч тимчасове, але якісне і зручне житло. Разом із урядом Фінляндії намагаємося покращити ті недоліки, які натворила війна в Україні. Отож бажаю всім мешканцям цього модульного містечка щасливого і приємного літа та легкої зими.

- Яакко Лехтовірт

Своєю чергою заступниця міністра Мінінфраструктури Наталія Козловська подякувала уряду Фінляндії та анонсувала запуск нових проєктів, зокрема щодо компенсації за знищене майно.

Зараз ми запускаємо проєкт щодо компенсації знищеного та пошкодженого житла. Тобто ми наразі йдемо двома шляхами : аналогічні проєкти, які надаватимуть людям можливість тимчасово проживати у таких будинках, і паралельний наш шлях – компенсація за пошкоджене і знищене майно. Наразі Урядом прийнято постанову КМ, згідно з якою компенсація буде нараховуватися органами місцевого самоврядування. Сподіваюсь, що проєкт вже за місяць буде запущено і ми матимемо розуміння того, як виглядає завтра.

— Наталія Козловська

Нагадаймо, що Ірпінь відвідав Міністр юстиції та управління Республіки Хорватія.