"Паливо Курченка": оголошено підозру Пашинському та його поплічникам за розкрадання нафтопродуктів

"Паливо Курченка": оголошено підозру Пашинському та його поплічникам за розкрадання нафтопродуктів


12 лютого 2024 року НАБУ і САП спільно з СБУ викрили злочинну організацію, через діяльність якої впродовж 2014-2018 рр. держава зазнала збитків на суму 967 млн₴ Ймовірно, йдеться про колишнього нардепа та голову асоціації оборонних підприємств Сергія Пашинського.

Про це повідомляє пресцентр НАБУ.

Версія НАБУ

За даними НАБУ, слідство встановило, що у 2014 році суд наклав арешт на 97 тис. тонн нафтопродуктів, ввезених в Україну з порушенням законодавства.

"Один з підприємців у сфері нафтового бізнесу, який мав "потрібні" зв’язки в державних та правоохоронних органах, спільно з топпосадовцем Адміністрації Президента України розробили схему заволодіння арештованим майном та створили для цього злочинну організацію. Вони домоглися передачі паливо-мастильних матеріалів державному підприємству, на керівні посади в якому призначили підконтрольних осіб. При цьому топпосадовець забезпечив контроль за базами зберігання нафтопродуктів підрозділами МВС, діями яких на місцях керували члени злочинної організації", — стверджують у НАБУ.

Надалі держпідприємство під приводом "вимушеності продажу" у повному обсязі реалізувало сировину за заниженими цінами підконтрольній організатору схеми компанії. Частково отримані за це кошти вивели на рахунки інших підконтрольних суб’єктів господарювання, у той час як до державного бюджету не надійшло жодної гривні. Загальна сума збитків, завданих державі у результаті реалізації схеми, становить 967 млн₴

Про підозру наразі повідомили шістьом особам:

  • колишньому в.п. Глави Адміністрації Президента України, народному депутату України, керівнику одного з комітетів Верховної Ради України, співорганізатору ЗО;
  • підприємцю, співорганізатору ЗО;
  • ексдиректору державного підприємства;
  • ексзаступнику директора державного підприємства;
  • менеджеру державного підприємства;
  • керівнику приватного товариства.

Кваліфікація: ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 КК України.

"Заходи, спрямовані на встановлення повного розміру збитків, а також інших причетних осіб, у тому числі топпосадовців, тривають", — додають у НАБУ.

Версія СБУ

Своєю чергою, у СБУ зазначили, що НАБУ, САП та СБУ оголосили підозру колишньому нардепу та його бізнес-партнеру за незаконне привласнення нафтопродуктів і нанесення державі майже 1 млрд грн збитків.

"Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки України за матеріалами Держаудитслужби оголосили підозру колишньому народному депутату, його бізнес-партнеру та чотирьом їхнім спільникам. Вони підозрюються у незаконному привласненні та продажі 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії", — наголошують у СБУ.

Завдяки спеціалістам Державної аудиторської служби України встановлено, що внаслідок цих оборудок, які були здійснені у 2014-2017 роках, державному бюджету було завдано збитків на майже 1 млрд гривень.

Підозра була оголошена за статтями 191 та 255 Кримінального кодексу України.

СБУ пояснює, що у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка — олігарха часів Януковича, який утік з України до РФ. Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

"За вказівкою фігурантів справи посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнесовий партнер ексдепутата.

За даними слідства, далі ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми", — додають у СБУ.

"Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. "нафтопродуктів Курченка". Все решта — це були нафтопродукти, закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у рф та білорусі. У цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на Збройні сили.

На переконання слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів", — йдеться у повідомленні.

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн₴

Досудове розслідування триває. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Ймовірно, йдеться про колишнього нардепа та голову асоціації оборонних підприємств Сергія Пашинського. 12 лютого від повідомив, що до його помешкання прийшли з обшуком представники СБУ та НАБУ. Обшук проводиться у справі щодо передачі "палива Курченка" державі.

«Аргумент»