Бундестаг: Німеччина додатково підтримає Україну в разі зменшення підтримки США



Читать на русском

Бундестаг: Німеччина додатково підтримає Україну в разі зменшення підтримки США

Бундестаг: Німеччина додатково підтримає Україну в разі зменшення підтримки США

У керівництві Німеччини є чітке розуміння необхідності допомоги Україні, тож у разі скорочення підтримки з боку США Берлін задіюватиме механізми відповіді на можливі надзвичайні ситуації. Українці можуть бути впевнені в солідарності німецького народу.

Про це заявили речники парламентських фракцій Бундестагу трьох партій правлячої коаліції на пресконференції 19 січня. Зокрема, представник партії "Зелених" Свен-Крістіан Кіндлер зауважив, що війна в центрі Європи загрожує не лише свободі в Україні, але й свободі в Європі, передає "Укрінформ".

"Ідеться також і про наші власні інтереси, в Європі, в Німеччині, щоби Україна не програла в цій боротьбі, тому ми продовжуватимемо її підтримувати. Ми єдині щодо цього в коаліції", – запевнив він.

Він додав, що ситуація в Україні може погіршитися, адже такі країни, як Північна Корея, постачають ракети Росії, а в американському Конгресі є республіканці, які виступають проти будь-якої допомоги Україні, водночас деякі держави Євросоюзу вже не хочуть надавати так багато допомоги, як раніше. Тож на Німеччині в такій ситуації лежить особлива відповідальність, сказав Свен-Крістіан Кіндлер.

Своєю чергою речник з бюджетної політики "Вільної демократичної партії" Отто Фріке запевнив, що, якщо з бюджетної точки зору виникне ризик через обрання президентом США Дональда Трампа і рішення Конгресу припинити допомогу Україні, Бундестаг зможе відреагувати на загрозу.

"Бундестаг неодноразово показував, що якщо складається екстрена ситуація, він завжди може впоратися", – заявив німецький депутат.

За його словами, коли буде чітко зрозуміло, що є загроза, наприклад, що окупанти "просуваються в Україні і треба щось негайно робити", тоді Бундестаг може і повинен дуже швидко реагувати, для цього є законодавчі інструменти.

Фріке також висловив упевненість, що якщо до цього дійде, партії правлячої коаліції матимуть підтримку опозиційного блоку ХДС/ХСС.

А Денніс Роде від Соціал-демократичної партії сказав: усі сподіваються, що до скорочення допомоги США не дійде, але якщо це й трапиться, урядова коаліція Німеччини досягла згоди по політичному пункту щодо підтримки України.

"Готовність є", – сказав він.

Нагадаймо, пізно ввечері 18 січня бюджетний комітет Бундестагу на "коригувальному засіданні" вніс останні штрихи в запропонований урядом федеральний бюджет на 2024 рік, де передбачено подвійне збільшення військової допомоги Україні.

Канцлер Олаф Шольц привітав це і зазначив, що "попри важкі вихідні умови, вдалося зрештою узгодити документ з чіткими акцентами", процитував його представник федерального уряду Вольфганг Бюхнер на брифінгу 19 січня.

Ухваленню документа передували тижні політичних дискусій через необхідність запровадження жорсткої економії по багатьох пунктах. Остаточне рішення Бундестаг і Бундесрат мають ухвалити на початку лютого.