Як Пашинський "нагріває" державу на оборонних контрактах: що представляє собою компанія «Українська бронетехніка»



Читать на русском

Як Пашинський

Як Пашинський "нагріває" державу на оборонних контрактах: що представляє собою компанія « Українська бронетехніка»

Колишній народний депутат Сергій Пашинський, корупція та оборонка – три речі, які гармонійно співіснують вже не перший рік.

Це саме в автомобілі Пашинського була знайдена снайперська гвинтівка під час "Революції Гідності". Це саме він через дорожній конфлікт вистрілив у людину, але не отримав покарання. І це з його іменем пов’язані корупційні скандали щодо оборонних закупівель. Сам він відхрещується від усього цього і називає журналістів, які пов’язують його з компанією-лідером з поставок озброєнь в Україну, – маніпуляторами. Але зв’язок Пашинського з цією фірмою є і він доволі очевидний.

01.12.2023  — Пашинський queideeidrhirhant

Фото Богдана Бортакова

Сергій Пашинський – народний депутат декількох скликань. Тісно пов’язаний з оборонною сферою багато років. Зокрема він очолював парламентський Комітет з оборони і безпеки України та був членом наглядової ради «Укроборонпрому». Зараз Пашинський відійшов від політики і офіційно очолює Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості.

В серпні цього року видання The New York Times оприлюднило велике розслідування, в якому назвало Пашинського тіньовим куратором компанії «Українська бронетехніка», що стала найбільшим постачальником зброї в Україні з моменту нападу Росії. Американські журналісти не просто пов’язали колишнього депутата з цією фірмою, але й припустили, що допуск такої одіозної особистості до поставок, від яких залежить майбутнє України, може означати повне згортання антикорупційної політики країни.

Після гучного журналістського розслідування Пашинський встиг дати компліментарне інтерв’ю своїй давній знайомій Соні Кошкіній, в якому звичайно ж відхрестився від впливу на «Українську бронетехніку». Але його зв’язок з нею все ж є.

Згідно з офіційними даними, ТОВ «Українська бронетехніка» було створене ще у 2001 році. Засновниками є дві інші компанії з орбіти впливу медичних магнатів родини Кузьми. Підприємець Микола Кузьма у восьмому скликанні був помічником народного депутата Сергія Пашинського. І це перша ниточка, що пов’язує «Українську бронетехніку» з екснардепом.

З квітня 2020 року фірму очолює Владислав Бельбас. Раніше він випливав у прив’язці до бізнес-партнера колишнього президента Петра Порошенка – Олега Гладковського. Того самого, який, через сина та його друзів, пиляв гроші на тендерах «Укроборонпрому». Скандал був гучний, але ніхто так і не поніс реального покарання за розкрадання державних коштів.

Бельбас до 2016 року очолював ТОВ «Дозор Авто», яке мало попередню назву «Богдан Схід Авто». А ще раніше він працював в компанії «Хюндай Мотор Україна». Обидві належать Олегу Гладковському, а останню очолює його син. Той самий, який у 2019 році нагрів «Укроборонопром» на, щонайменше, 250 мільйонів.

Саме в структурі «Укроборонпрому» нинішній керівник «Української бронетехніки» Владислав Бельбас міг познайомитись із родиною Пашинських. Адже у 2014-2016 роках екснардеп працював головою наглядової ради цього концерну. У 2015 році він влаштував свого сина Антона Пашинського на посаду директора департаменту контрактів державного підприємства «Спецтехноекспорт», що входить в структуру УОП. І це друга ниточка, яка зв’язує Сергія Пашинського з «Українською бронетехнікою».

Сама компанія доволі цікава. За даними з відкритих джерел, пік активності «Української бронетехніки» припадає на 2019 та 2021 роки. Основними контрагентами виступають Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати та Кіпр. Всі вони входять в список так званих сірих зон, визнаних офшорами.

01.12.2023  — Пашинський

При цьому, якщо говорити про виручку «Української бронетехніки», то вона просто шалено виросла у 2022 році, саме коли Росія повномасштабно вторглась в Україну. Якщо в 2021-у виручка склала 103 187 000 грн або близько 2,5 млн доларів, то в 2022 році продажі компанії сягали 13 079 235 000 грн або 350 млн доларів. Такому колосальному стрибку міг би позаздрити навіть німецький концерн Rheinmetall.

01.12.2023  — Пашинський

Але якщо збільшення контрактів «Української бронетехніки» пояснюється логікою війни, то от надійною її роботу не назвеш аж ніяк.

Якщо проаналізувати судові позови Міністерства оборони за 2023 рік, то більшість з них буде стосуватися претензій саме до «Української бронетехніки». Наприклад, тільки за чотирма контрактами, які укладалися з початку війни, Міноборони вимагає від компанії компенсацій у розмірі майже 25 млн гривень. Мова йде про виплати за затримки поставок, яких «Українська бронетехніка» припускається аж занадто часто.

Так, по контракту від 14 листопада 2022 року (номер судової справи 910/10709/23) компанія не поставила своєчасно замовлені міністерством боєприпаси. По контакту від 12 вересня 2022 року (номер справи 910/4889/23) «Українська бронетехніка» затримала поставку гранат на суму 477 млн 658 тисяч гривень. По договору за вересень 2022 року (номер справи 910/2739/23) компанія застопорила поставку реактивних снарядів, а в березні 2022 року (номер справи 910/3933/23) фірма затягнула поставку бронебійно-запалювальних снарядів.

01.12.2023  — Пашинський

Справа №910/10709/23

01.12.2023  — Пашинський

Справа №910/4889/23

01.12.2023  — Пашинський

Справа №910/2739/23

01.12.2023  — Пашинський

Справа №910/3933/23

Зрозуміло, що в умовах війни затримки з постачанням озброєнь грають колосальну негативну роль і дають ворогу можливості для просування. Тож компенсації, які вимагає Міноборони від компанії, що пов’язана із Сергієм Пашинським, є найменшим, що можна вимагати від недобросовісного постачальника.

В цьому контексті дуже не зрозуміла логіка Міністерства оборони. Якщо «Українська бронетехніка» проявляє себе як ненадійна, то навіщо їй давати настільки багато замовлень? Більше того, ця фірма встигла «вляпатися» в неприємності ще до повномасштабного вторгнення Росії.

Як стало відомо із судового реєстру, Міноборони підозрювало «Українську бронетехніку» у схематозі ще у 2019 році (номер справи 757/34850/23-к). Так, оборонне відомство замовило у компанії мінометні постріли калібру 60 мм, з осколковою міною UB60. І заплатило їй грошові кошти в сумі 268 432 073,92₴ Після цього «Українська бронетехніка» уклала контракти з низкою субпідрядників, зокрема з ТОВ «Вогняна варта». Остання в свою чергу залучила до виконання контракту «Фірму Катана». При цьому технічний директор першої є законним чоловіком директора другої.

Схема полягала у тому, що «Фірма Катана» поставила «Вогняній варті» порох, який має інший хімічний склад, ніж потрібен був для виготовлення замовлених міністерством мінометних пострілів. Діючи умисно і знаючи це, фірми все одно виготовили товар і поставили його «Українській бронетехніці», а та в свою чергу – Міноборони.

В ході випробування було виявлено недоліки продукції та складено низку рекламаційних актів, після чого всі поставлені партії продукції було повернуто «Українській бронетехніці» для усунення недоліків.

Компанія в свою чергу нібито звернулась до ТОВ «Вогняна Варта», аби ті усунули недоліки. Однак, станом на серпень 2023 року продукція так і не була поставлена на баланс Міністерства оборони.

01.12.2023  — Пашинський

Отже, ще у 2019 році Міноборони повинно було зрозуміти методи роботи «Української бронетехніки». Але з моменту вторгнення Росії в Україну воно, замість того, аби сторонитися ненадійного контрагента, навпаки – збільшує для нього контракти. Які в свою чергу виконуються з великими затримками. А далі суди, розуміючи величезну шкоду від таких запізнень, чомусь урізають вполовину компенсації, які «Українська бронетехніка» повинна сплатити Міністерству оборони. Так-так, у судових рішеннях у чотирьох справах Міноборони проти «Української бронетехніки», згаданих вище, зазначається, що компанія має сплатити тільки 50% від того, що хотіло міністерство. Виходить, що за неякісну роботу оборонне відомство, замість бажаних 25 млн гривень, може отримати від «Української бронетехніки» лише 13 мільйонів.

Держава в мінусі, Збройні сили України отримують боєприпаси із затримками, і тільки компанія «Українська бронетехніка» в плюсі та нарощує жирок. А разом з нею і Сергій Пашинський, який дуже уміло, з моменту початку війни, заховався від прискіпливих журналістів.

Автор: Олена Добродій