Німецькі компанії відновлюють страхування пошкодженого газопроводу "Північний потік",



потік,північний

Німецькі страхові компанії Allianz і Munich Re відновили покриття для пошкодженого, контрольованого Росією, газопроводу "Північний потік-1", і його відновлення не виключається після нібито диверсійного нападу.

Об этом сообщает Russian Post


Як пише Reuters із посиланням на джерела, страхування двох найбільших компаній Німеччини має вирішальне значення для будь-якого довгострокового майбутнього газопроводу, який був основним маршрутом російського газу до Європи протягом десятиліття до вибуху у вересні минулого року.

Страхування суперечить публічній позиції Німеччини щодо розриву зв’язків із Москвою, але одне з п’яти джерел повідомило, що німецький уряд не заперечував такому кроку.

Munich Re, Allianz і канцелярія Німеччини відмовилися від коментарів, тоді як міністерство економіки заявило, що страхування не є частиною підтримки, яку уряд надавав у минулому для трубопроводу.

Деякі з німецьких акціонерів Nord Stream виступають за принаймні збереження пошкодженого газопроводу в разі покращення відносин із Росією, повідомили окремо двоє людей, знайомих із цим питанням.

Повідомляється, що страховий поліс покриває пошкодження трубопроводу та проблеми з перебоями в роботі.

Наявність страхування також полегшить будь-які ремонтні роботи, необхідні для відновлення поставок газу дном Балтійського моря до Європи.

У той час як імпорт російської сирої нафти та нафтопродуктів заборонений відповідно до санкцій Європейського Союзу, імпорт російського газу дозволений. Захід, однак, намагається знайти альтернативу.

Імпорт російського газу в Європу впав з приблизно 40% поставок газу в ЄС до менш ніж 10% після початку вторгнення Росії в Україну в лютому минулого року.

Деякі німецькі чиновники, політики та інші, знайомі з думкою уряду Німеччини, повідомили, що дехто досі сподівається, що "Північний потік-1" можна буде відновити, навіть якщо мало хто бачить будь-яку перспективу, що це станеться найближчим часом.

Минулого місяця джерела повідомили, що підводні "Північні потоки" мають бути запечатані, і не було найближчих планів щодо їх ремонту чи відновлення.

Нагадаємо, 26 вересня на газопроводах "Північний потік-1" та "Північний потік-2" було виявлено витоки газу. Пізніше оператор "Північного потоку" повідомив про руйнування, які відбулися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", та мають "безпрецедентний характер".

Як повідомлялося, поліція Данії заявила, що попереднє розслідування пошкоджень двох ниток газопроводу "Північний потік" у данській частині Балтійського моря свідчить, що витоки газу були спричинені потужними вибухами. Поліція Швеції також знайшла підтвердження вибухів на газопроводах системи "Північний потік".

В ЄС офіційно не звинувачували Росію у причетності до організації вибухів на газогонах, однак не відкидали такої можливості.

Пізніше газета New York Times написала про можливу причетність до підриву трубопроводів системи "Північний потік" невстановлених проукраїнських груп.

За даними The Time, західним розвідувальним колам упродовж місяців було відоме ім’я українця – приватного спонсора, який нібито профінансував диверсію на російських газогонах "Північний потік" та "Північний потік-2". Утім, наголошується, що ім’я приватного спонсора диверсії-українця не пов’язане з урядом президента Зеленського.

Источник: Устав