ВАКС засудив мера Полтави до 5 років умовно та заборонив займати посаду





Олександр Мамай отримав умовний вирок: 5 років розбавлення волі з іспитовим строком 1 рік, а також заборону протягом 1 року обіймати керівні посади.

Об этом сообщает Устав


2 березня колегія суддів Вищого антикорупційного суду, під головуванням судді Андрія Біцюка, затвердила 5 угод про визнання винуватості між прокурором САП та обвинуваченими по справі «домогосподарок» — це Полтавський міський голова Олександр Мамай, керівниця «Інститут розвитку міста» Тетяна Татаріна, бухгалтер «ІРМ» Оксана Шпіньова, домогосподарки-урбаністки Валентина Кропивна та Ольга Кубай.


Відповідно до матеріалів справи, після переобрання на посаду очільника міста у 2020 році, Олександр Мамай працевлаштував до КО «Інститут розвитку міста» на посади фахівців-урбаністок двох жінок без вищої освіти, які в реальності виконували обов’язки хатніх робітниць за місцем проживання міського голови — у приватному будинку на вул. Світанковій та у квартирі на вул. Великотирнівській. Як згодом встановило слідство, впродовж січня 2021-го — березня 2022 року фіктивні працівниці комунальної організації отримали з бюджету зарплату на загальну суму майже 572 тис.₴


За результатами розслідування, яке розпочинала поліція, а завершувало НАБУ, міського голову Полтави Олександра Мамая, Тетяну Татаріну та Оксану Шпіньову обвинуватили за двома статтями:


  • ч. 4 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 1 ст. 366 КК України (службове підроблення).


У свою чергу Ольгу Кубай та Валентину Кропивну обвинуватили за ч. 4 ст. 191 КК. Максимальне покарання за порушення цієї статті — 8 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


В ході сьогоднішнього засідання прокурор САП повідомила суд, що усі обвинувачені визнали свою вину. Угода з прокурором передбачає призначення покарання для Олександра Мамая умовного покарання: 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік. Також передбачається заборона обіймати певні посади протягом 1 року. Сторона обвинувачення попросила скасувати арешти на майно обвинувачених та повернути речові докази — вилучений ноутбук.


Прокурор також довела до відома суду, що Олександр Мамай вже відшкодував завдану бюджету шкоду у сумі понад 500 тис.₴ Окрім цього він зобов’язався перерахувати на потреби ЗСУ 2 млн грн, а також усі судові витрати.


«Аргумент»

Источник: ФИБ