Історичний контекст і численні порушення *



Столична міськрада поки що відклала розгляд резонансного питання щодо передачі земельної ділянки на Вознесенському узвозі, 25 в оренду ТОВ “Кепітал Ріел Естейт”. Одним із важелів впливу на депутатський корпус вочевидь стала позиція Міністерство культури та інформаційної політики – воно виступило на захист печери, яка була знайдена на цій території місяць тому і претендує на статус “щойно виявленого об'єкта культурної спадщини”. Крім історичного контексту, процес цього землевідводу супроводжується й різного роду порушеннями з боку чиновників КМДА. Зокрема, вони пропонують затвердити відповідний проєкт рішення без розробки документації із землеустрою та не надто переймаються тим, що розташована на цій ділянці будівля, під експлуатацію якої начебто планується віддати землю, опинилася в приватній власності дуже дивним чином. Втім, найближчим часом це питання може бути доопрацьовано і повторно винесено до сесійної зали Київради. 

Як стало відомо , найближчим часом столична міськрада може знову розглянути питання щодо передачі земельної ділянки на Вознесенському узвозі, 25 у Шевченківському районі Києва в оренду ТОВ “Кепітал Ріел Естейт”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Відповідний проєкт рішення №08/231-1552/ПР від 18 квітня 2019 року було винесено до сесійної зали Київради на пленарне засідання, яке відбулося 24 листопада 2022 року, але депутати прийняли рішення перенести його розгляд. Суб'єктами подачі вказаного документа виступили тепер вже ексзаступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Олександр Спасибко і Департамент земельних ресурсів КМДА.

Мова йде про ділянку площею 0,3686 га (кадастровий номер – 8000000000:91:136:0023), яку ТОВ "Кепітал Ріел Естейт" планує отримати в оренду на 10 років. Проєктом рішення передбачено, що, у разі його затвердження, діючий землекористувач даної ділянки – Шевченківська районна в місті Києві державна адміністрація (РДА) – буде позбавлений права постійного користування на неї (таке право було посвідчено укладеним з Київрадою договором від 22 серпня 2005 року). 

Ця земля була передана вказаній РДА "для комплексного відродження історичного середовища та забудови урочища Вознесенський Яр в межах вулиць Кудрявської, Петровської, Смирнова-Ласточкіна (колишня назва Вознесенського узвозу. – )”, а ТОВ “Кепітал Ріел Естейт” планує отримати її "для експлуатації та обслуговування житлового будинку" (тобто, планується зміна цільового призначення. – ).

Орієнтовне розміщення ділянки на карті

У проєкті рішенні зазначається, що на ділянці розташований житловий будинок площею 179,7 кв.м., власником якого з червня 2017 року є ТОВ “Кепітал Ріел Естейт”. Також в документі уточнюється, що, згідно з Генпланом Києва, за функціональним призначенням дана ділянка входить до території житлової середньо- і малоповерхової забудови. Вартість цієї землі за нормативною грошовою оцінкою від 4 березня 2019 року дорівнює 14,49 млн гривень.

Чому столична влада передумала

Під час пленарного засідання 24.11.2022 року до депутатського корпусу із закликом не приймати рішення по цьому питанню звернулася заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва. Чиновниця повідомила, що нещодавно на вказаній ділянці було знайдено цікавий об'єкт – стародавню печеру. За словами Катерини Чуєвої, її дослідження ще триває, але попередньо відомо, що мова може йти про унікальну пам'ятку, якій, можливо, буде присвоєно охоронний статус. Як зазначила посадовиця Мінкульту, будь-яка забудова за даною адресою може призвести до знищення даного об'єкта. Ймовірно, Катерина Чуєва натякнула на те, що не вірить у те, що ТОВ “Кепітал Ріел Естейт” буде використовувати ділянку лише для експлуатації будинку.

Читайте: В центрі Києва виявили древні печери

“Ця пам'ятка станом на сьогодні претендує на статус “щойно виявленого об'єкта культурної спадщини”. Вона, очевидно, давньоруського часу. Ймовірно, вона є сучасницею тих печер, які знаходяться в Києво-Печерській лаврі – тобто, належить до найдавнішого періоду історї Київської, а потім Української держави. Можливо, вона ще більш давня, оскільки недалеко від цієї печери, в Глибочицькому Ярі, був знайдений комплекс монастирських печер, і недалеко знаходиться печера, яку кияни знають під назвою “Змієва”, яка датується трипільською добою. Ми вважаємо, що настав час для конструктивного діалогу між київською владою і пам'яткоохоронними органами, зокрема в особі Міністерства культури, щоб ми нарешті знайшли баланс для розвитку міста і збереження його культурної спадщини”, – розповіла Катерина Чуєва.

Знайдена у жовтні 2022 року печера на Вознесенському узвозі, 25 (фото Андрія Лобова)

Також проти затвердження запропонованого проєкту рішення виступила депутатка Київради Ксенія Семенова (фракція “Слуга народу”). Вона запропонувала створити робочу групу, на якій би було “опрацьовано баланс інтересів по цьому питанню” – тобто, було знайдено компроміс між громадою, владою і потенційним орендарем.

“Ми ж розуміємо, що це буде [відведення землі] не “під обслуговування будинку” – цільове призначення дозволятиме нове будівництво, адже ця будівля майже повністю зруйнована, від неї залишилася одна стіна”, – зазначила Ксенія Семенова.

Втім, як зазначалося вище, розгляд даного питання було перенесено. Відповідну пропозицію вніс голова комісії Київради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Михайло Терентьєв (фракція “УДАР”, на колажі ліворуч). При цьому, він висловив версію, що одним із механізмів вирішення проблеми навколо цієї ділянки може стати внесення до договору її оренди певних обмежень. Які саме обмеження Терентьєв мав на увазі, він не уточнив – можливо, мова йде про певні формальні умови “щодо збереження цілісності печер”, які ймовірний забудовник все рівно не виконає.

Примітно, що 18 лютого 2022 року Управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло даний проєкт рішення без погодження. Таку позицію юристи міськради обгрунтували наявністю низки зауважень до документу.

Так, у правовому висновку зазначається, що до матеріалів проєкту рішення не додано документи, які б підтвердили припинення права постійного користування на цю ділянку Шевченківської РДА, та документи, які підтверджують, що право комунальної власності громади Києва на цю землю було зареєстровано в установленому законодавством порядку. Також, серед іншого, юристи Київради не погоджуються з тим, що цей землевідвід має бути здійснено без складання документації із землеустрою – згідно з законодавством України, у випадку зміни цільового призначення ділянки розробка і затвердження вказаної документації є обов'язковими.

Свої претензії до запланованого землевідводу має й громада Києва. Найбільш активними в цьому плані є експерт-пам’яткоохоронець Дмитро Перов та столичний адвокат і правозахисник Олександр Дядюк.

Так, ще на початку жовтня Перов, із посиланням на Дядюка, повідомив, що будинок, під експлуатацію якого столична влада може виділити землю, свого часу дивним чином вибув із комунальної власності столичної громади. Мовляв, Департамент комунальної власності КМДА, у відповідь на запит Олександра Дядюка, проінформував про те, що не здійснював приватизацію зазначеного об'єкта і не видавав свідоцтва про право власності на житловий будинок за зазначеною адресою. Також, як уточнив Дядюк на своїй сторінці у Facebook, такий документ не видавало і КП “Житло-сервіс”. Також Дмитро Перов повідомив, що Київська міська прокуратура вже розслідує кримінальне провадження щодо незаконного відчуження цього комунального майна.

Стіна будинку на Вознесенському узвозі, 25 (фото Дмитра Перова)

“Відтак, ми маємо уже практично класичну і дуже популярну схему протиправного заволодіння земельними ділянками комунальної власності. На першому етапі на підставі підробних документів реєструється якесь неіснуюче нерухоме майно або якісь розвалини, що не належать тому, на кого їх реєструють. На другому етапі “щасливий власник” фейкової нерухомості “біжить” у Київраду і вимагає без конкурсу надати йому землю, на якій він уміло і шахрайськи зареєстрував цю “нерухомість”. Ну а в Київраді і КМДА є добрі і ніжні люди, з глибоким серцем – [заступник голови КМДА Петро] Оленич, [голова земельно-містобудівної комісії Київради Михайло] Терентьєв, [секретар міськради Володимир] Бондаренко – які завше допоможуть убогим і страждущим у їх бажаннях – трішки пограбувати місто”, – написав на своїй сторінці в Facebook Олександр Дядюк.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Читайте: “Туалетна схема”: Верховний Суд може позбавити Київраду одного із механізмів дерибану землі

Кому потрібна земля

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ "Кепітал Ріел Естейт" було зареєстроване у травні 2017 року. Наразі керівником, засновником та кінцевим бенефіціаром компанії зазначено Євгенія Махньова (“прописаний” у місті Ізяслав Хмельницької області). Він є депутатом Васильківської міської ради Київської області (обраний від партії “Опозиційна платформа – За життя” (“ОПЗЖ”), закріплений за виборчим округом №11). У 2020 році Махньов балотувався до Київоблради від тієї ж партії, але безуспішно.

Столичний блогер Володимир Бондаренко нещодавно на своїй сторінці у Facebook повідомив, що ТОВ “Кепітал Ріел Естейт” контролюється бізнесменом Ігорем Кучеренком, який в першу чергу відомий як співвласник мережі спортивних клубів “Sport Life”. Також, за словами Бондаренка, Ігор Кучеренко є партнером Сергія Кучера (генеральний директор девелоперської компанії “Edelburg Development”), Андрія Вінграновського (голова правління ПАТ "Київгаз", чоловік депутатки Верховної Ради декількох скликань Юлії Льовочкіної, яка є сестрою голови Адміністрації президента Януковича, нардепа-мільйонера Сергія Льовочкіна) та Дмитра Ісаєнка (нардеп діючого IX скликання Верховної Ради (обирався від “ОПЗЖ”) та фактичний власник девелоперської компанії “Perfect Group”) тощо.

Читайте: Київський “Житній ринок” взяв в оренду німецький підприємець, який керує мережею ресторанів Tarantino Family

Зазначимо, Євгеній Махньов також зазначений у якості керівника ТОВ “Рагівка Солар”, яке через свого засновника, АТ “ЗНВКІФ “Інтерстеллар”, входить до орбіти групи “Горо Лігал”, одним із активів якої є однойменної адвокатська фірма, заснована в 2010 році. Основні напрямки діяльності групи – судові спори, адвокатська практика, будівництво та нерухомість, супровід бізнесу, інтелектуальна власність тощо. Ключовими особами групи “Горо Лігал” є адвокати Олександр Горошинський, Ігор Корнєв та Дмитро Овсій.

Співвласником ТОВ “Рагівка Солар” є киянин Олег Козловський, який також є співвласником ТОВ “ФК “Толока”. Останнє ТОВ, серед іншого, було управителем фонду фінансування будівництва скандально відомого житлового комплексу “Відрадний-2” на просп. Комарова, 2 (Солом'янський район Києва), добудови якого його інвестори чекають вже близько трьох років.

Читайте: Помочь и наказать: инвесторы ЖК “Отрадный-2” просят руководство столицы разобраться со строительством их дома

Ще однією співвласницею ТОВ “Рагівка Солар” є Катерина Невзорова – дружина експрокурора Київської області Олексія Невзорова. Це сімейне подружжя є власниками ТОВ “Юридична компанія “Юріон”, яку неодноразово згаданий Євгенія Махньов вказував у якості місця своєї роботи у документах на місцевих виборах 2020 року.

Нагадаємо, Михайло Терентьєв очолює комісію Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин з 8 грудня 2020 року. До складу цього органу входять 24 народних обранці, переважна більшість з яких завжди голосує так, як їм скаже керівництво КМДА. Також Терентьєв паралельно є директором погрязлого в кримінальних справах КП “Інженерний центр” – на цій посаді він працює з серпня 2016 року.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич (на колажі праворуч), який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. Згаданий вище Олександр Спасибко, який є одним із суб'єктів подачі спірного проєкту рішення по ділянці на Вознесенському узвозі, контролював цю сферу з моменту свого призначення на посаду заступника голови КМДА у січні 2016 року і до свого звільнення в грудні 2019 року. 

Департамент охорони культурної спадщини КМДА з 7 вересня 2018 року очолює Олександр Никоряк. Діяльність цієї структури з початку 2021 року контролює заступник голови КМДА Володимир Прокопів. 

Міністерство культури та інформаційної політики з 4 червня 2020 року очолює Олександр Ткаченко – екс-гендиректор телеканалу “1+1” та екснардеп чинного ІХ скликання Верховної Ради (обраний за списком партії “Слуга народу”, у парламенті очолював комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики).