Американські юристи знайшли спосіб передати заморожені російські активи Україні,



байден,джо

Президент США Джо Байден може скористатися законом про надзвичайні міжнародні економічні повноваження (IEEPA) від 1977 року, щоб передати Україні заморожені резерви Росії.

Такого висновку дійшла група експертів під керівництвом професора Гарварду з права Ларрі Трайба, пише оглядач The New York Times Брет Стівенс.

"IEEPA прямо стверджує, що президент може розслідувати, блокувати, регулювати, спрямовувати та примушувати, анулювати, запобігати чи забороняти передачу власності від одного власника іншому. Ці повноваження стосуються передачі "будь-яких прав, повноважень чи привілеїв" щодо власності, в якій зацікавлена іноземна держава і яка перебуває під юрисдикцією США", – йдеться у звіті групи експертів.

Американські президенти вже використовували таку практику раніше, вказують автори дослідження. Наприклад, Джордж Буш-молодший заморозив активи Іраку в США після вторгнення до Кувейту та передав їх Комісії ООН з компенсацій жертвам агресії Саддама Хусейна.

Голова групи експертів професор Трайб зауважує, що "суверенний імунітет" держав діє лише в судових розглядах, але не може застосовуватися, "щоб підірвати зовнішню політику країни, яка відображена у діях виконавчої чи законодавчої влади".

"Просто немає підстав стверджувати, що Росія може порушувати суверенітет України, посилаючись на свій власний суверенітет як непорушний щит", – зазначив Трайб.

Він також нагадав, що в міжнародному праві існує доктрина "контрзаходів" – дій, які інакше могли б порушити міжнародне право, але є законними, оскільки вони застосовуються щодо іншої держави за міжнародно-протиправні дії.

Як повідомлялося, на початку вересня Мінфін США оцінив загальний розмір заморожених у всьому світі активів Росії у $280 млрд. Робоча група з блокування активів російських еліт, довірених осіб та олігархів (REPO), до якої входять США, Великобританія, Австралія, Канада, Франція, Німеччина, Японія та Італія, зобов’язалася "знерухомити активи", поки Росія "не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні".

Читайте також: Конфіскація заморожених російських активів для України може зайняти десятки років, – Офіс президента

Водночас Європейський Союз дійшов висновку, що не може законно конфіскувати заморожені російські активи на загальну суму понад 200 млрд євро, і замість цього зосередиться на використанні цих активів для отримання прибутку, який можуть спрямувати на відновлення України.

Експертна група ЄС віддала перевагу варіанту "внеску з надприбутків". Цей механізм передбачає, що компанії, які отримають прибуток від заблокованих російських активів, будуть змушені переказати значну суму ЄС. Цей варіант має зменшити юридичні ризики для Євросоюзу, оскільки ЄС не керуватиме замороженими активами напряму.

Єврокомісія почала консультації з країнами ЄС для запровадження механізму використання заморожених російських активів для відбудови України, який не передбачає їх конфіскації.