Розвідка США: міністра оборони Китаю, який відвідував Росію, звільнено він під слідством



Міністр оборони Китаю Лі Шанфу усунутий з посади і перебуває під слідством, розповіли Financial Times американські чиновники, знайомі з даними розвідки .

Останні два тижні Лі Шанфу не з’являвся на публіці. Міністр мав бути присутнім 7–8 вересня на щорічних зборах з оборонного співробітництва В’єтнаму та Китаю, проте за два дні відмовився від поїздки «за станом здоров’я», зазначили джерела Reuters серед в’єтнамських чиновників.

65-річний Лі Шанфу обійняв посаду міністра оборони менш ніж півроку тому — 12 березня 2023 року. У 2018 році він потрапив під санкції США через закупівлю в Росії винищувачів Су-35 та комплексів С-400. Через місяць після призначення на посаду міністра він відвідав Москву, де зустрівся із президентом РФ Володимиром Путіним, зазначає The Moscow Times.

Ситуація з відставкою міністра оборони може бути "черговою ознакою хаосу серед елітних членів військового та зовнішньополітичного істеблішменту Пекіна", зауважує FT.

Влітку на публіці довгий час не з’являвся глава МЗС Китаю Цінь Ган. Його відсутність також пояснювали станом здоров’я, але пізніше стало відомо про його відставку. При цьому на посаді міністра він пропрацював лише півроку.

Також лідер КНР Сі Цзіньпін змістив двох вищих офіцерів, які командували ядерними силами Китаю — генерала Лі Ючао, який очолював ракетні війська, та його заступника Лю Гуанбіня. Вони теж кілька місяців не з’являлися на публіці, перш ніж китайська влада повідомила про зняття їх з посад.

Високопоставлених військових запідозрили у витоку секретної інформації, говорили джерела FT серед чиновників не з Китаю. "Спусковим гачком стало те, що ми за межами Китаю вже маємо досить детальне уявлення про структуру ракетних військ", — пояснив один із співрозмовників.

Після цього Сі Цзіньпін та компартія заявили про неприпустимість корупції у військових лавах. «Якщо усунення міністра оборони та керівників ракетних військ сталося через корупцію, це вказує на те, що процес перевірки Сі при виборі вищих чиновників глибоко помилковий», — зазначив колишній експерт ЦРУ з Народно-визвольної армії Китаю Денніс Уайлдер.

За його словами, корупція залишається звичайним явищем у Китаї, незважаючи на десятирічну боротьбу з нею Сі Цзіньпіна.

"Я не думаю, що це ставить під сумнів контроль Сі Цзіньпіна над збройними силами, але це має стати нагадуванням про те, наскільки сильно корумпована система", — сказав експерт з Китаю в німецькому фонді Маршалла Бонні Глейзер.

«Аргумент»