За скандальним Telegram-каналом «Труха» стирчать «вуха» ексміністра Авакова



Читать на русском

За скандальним Telegram-каналом «Труха» стирчать «вуха» ексміністра Авакова

За скандальним Telegram-каналом «Труха» стирчать «вуха» ексміністра Авакова

Канал контролює Володимир Литвин – фігурант резонансної кримінальної справи про рюкзаки.

Журналісти виявили, що "Telegram"-овий канал "Труха Україна" може мати зв’язок із приятелем сина Арсена Авакова , сам ексміністр спростовує зв’язок із "Трухою". Про це пише "Українська правда" з посиланням на спільне розслідування проектів NGL.media та Ґрунт.

За даними розслідування, "Telegram"-овий канал створили у листопаді 2019 року. Засновником себе називає харків’янин Максим Лавріненко та стверджує , що гроші для розкрутки нового ТГ-каналу йому дали друзі з ІТ-індустрії.

Максим Лавриненко xdideeieuiktant

Максим Лавріненко

За словами Лавріненка, трохи більше ніж за два роки канал наростив аудиторію до 190 тисяч і така кількість передплатників мала канал на момент повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Тоді "Труха" часто публікувала фотографії та відео ракетних ударів, за що отримувала критику , однак і приріст аудиторії.

За словами Лавріненка, до нього неодноразово зверталися співробітники СБУ та військові, які просили не публікувати певну інформацію.

У 2022 році засновником та власником "Трухи" почали представляти Максима Лавріненка, а "Труха" почала публікувати повідомлення від його імені.

Втім, з 2019 року у ЗМІ була інформація про те, що канал спонсорує місцевий бізнесмен Володимир Литвин – засновник компанії для просування бізнесу Turboseo та приятель сина ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Медіа також зібрали публікації, де згадують Арсена Авакова, які у лютому 2023 року припинилися.

2

"... чимала кількість публікацій "Трухи" про Арсена Авакова, в яких він виступає експертом і благодійником, — йдеться у розслідуванні. — Це були як вирізки з інтерв’ю з Аваковим, так і окремі повідомлення про нього чи репости з його телеграм-каналу". Щоправда, з лютого 2023 року Арсена Авакова на "Трусі" вже більше не згадують".

За інформацією журналістів, Литвин став відомим після корупційної справи про "рюкзаки Авакова". У 2018 році він узяв на себе провину у кримінальному провадженні про розтрату 16 млн грн Міністерством внутрішніх справ у закупівлі рюкзаків.

У цій справі Литвин фігурував разом із Олександром Аваковим – але умовне покарання призначили лише йому.

"У медіасередовищі Харкова розповідають, що за міністерської каденції Арсена Авакова "Труха" мала доступ до поліцейських відео, і цей ексклюзив допоміг каналу наростити аудиторію", — зазначили автори розслідування.