У Міноборони віддадуть скандальному підряднику 13 млрд гривень на харчування для ЗСУ




Міноборони уклало з ТОВ «Актив компані» контракт на 13 млрд гривень на харчування для ЗСУ за завищеними цінами. Про це пише zn.ua.

Об этом сообщает VTimes

Фірма має статутний капітал у тисячу гривень і зареєстрована за адресою масової реєстрації у Києві: по вул. Дегтярівській, 25-а/л. Два роки тому податкова служба анулювала у фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій.

У 2019 році «Актив компані» фігурувало у кримінальному провадженні №12019100100003229. Фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності.

За місяць до укладання цього контракту з Міноборони засновником і директором «Актив компані» став Валерій Мелеш із Білої Церкви. Раніше він був директором державного підприємства Міністерства оборони «Білоцерківський військовий торг».

Першим засновником «Актив компані» 2016 року була Тетяна Шеремет. Раніше вона була директором ДП «Одеський військторг» держпідприємства Міноборони «Управління торгівлі Південного оперативного командування».

Тобто «Актив компані», скоріше, є «прокладкою», створеною професіоналами сфери постачання харчів для військових. Ця компанія вже мала дрібні держзамовлення у попередні роки, однак її зірка засяяла лише зараз, коли інформацію про закупівлі Міноборони повністю приховали у Prozorro.

Угоду з «Актив компані» від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький. Це той самий директор департаменту держзакупівель, у якого ще влітку проводили обшуки по справі щодо розкрадань на поставках амуніції для військових. Хмельницький після початку вторгнення, у березні, підмахнув контракт на поставку бронежилетів із турецькою фірмою, а та мала їх отримати від фірми з Бахрейну. Міноборони заплатило 580 тис. дол. авансу, але не отримало взагалі нічого. А після обшуку у Хмельницького у відомстві заявили, що жодних підозр йому не висувалося, тому він і продовжив підписувати угоди далі.

При цьому ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними в 2–3 рази! Отже, Міноборони законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку. Картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9₴ Куряче стегно замовили по 120 грн за кілограм, а в магазині — 80₴


Источник: Конфликты РУ