Опозиція Вікторії Спартц. Чому перша українка в Конгресі США не підтримала допомогу Україні

Опозиція Вікторії Спартц. Чому перша українка в Конгресі США не підтримала допомогу Україні


Спартц

Автор фото, Getty

У суботу Палата представників Конгресу США після піврічної затримки ухвалила рішення про виділення Україні 61 млрд дол допомоги. Але те голосування показало, що більшість республіканців (112 проти 100 конгресменів-республіканців) допомогу не підтримали . Серед тих, хто був проти, і перша українка, обрана до Конгресу.

У 2020 році Вікторія Спартц — уродженка Носівки на Чернігівщині (дівоче прізвище Кульгейко) — пройшла в Палату представників від одного з округів штату Індіана. Тоді українські ЗМІ масово висвітлювали історію українки, яка досягла успіху на чужині.

Коли ж Росія здійснила повномасштабне вторгнення, Спартц була одним з символів боротьби за надання допомоги серед республіканців, була поряд з президентом Байденом під час підписання ленд-лізу і однією з перших американських політиків відвідала Україну навесні 2022 року.

Проте незабаром конгресвумен стала одним з найбільших критиків української влади і надання Києву допомоги без належної підзвітності.

Спартц

Автор фото, Getty

Критика Зеленського і вимога відставки Єрмака

Все почалося з критики політики українського керівництва і президента Байдена в липні 2022 року, коли Спартц закликала контролювати допомогу, виділену Україні.

"Президенти Байден та Зеленський повинні припинити грати у політику з життями людей, а Конгрес має імплементувати належний контроль в Україні", — наголошувала конгресвумен.

Вона висунула вимогу до президента Байдена — мати чітку стратегію щодо України та узгодити безпекову допомогу з цією стратегією. До президента Зеленського — "припинити грати в політику та театр" і почати краще керувати для підтримки армії та місцевої влади. Конгресу ж вона запропонувала встановити належний нагляд за критичною інфраструктурою та доставкою зброї та допомоги Україні.

Політикиня відзначала, що шість разів відвідувала Україну під час війни і добре розуміється на внутрішній ситуації. Під час цих візитів вона, зокрема, зустрілася з опозиційно налаштованими до Володимира Зеленського політиками, такими як мер Дніпра Борис Філатов та бізнесмен Геннадій Корбан, якому Зеленський у липні 2022 року припинив українське громадянство.

8 липня Спартц повідомила, що звернулася до Байдена з листом, в якому закликала розслідувати звинувачення керівника офісу президента Андрія Єрмака у сумнівних зв’язках з Росією, а його заступника Татарова звинуватила у блокаді роботи антикорупційних органів.

Зміст листа був оприлюднений лише частково, одна з його частин була закрита чорним прямокутником. Документ одразу викликав увагу в Україні.

Свої висновки щодо Єрмака Спартц зробила, за її словами, на основі "різноманітних розвідувальних даних, дій пана Єрмака в Україні та його ймовірних домовленостей із Росією".

Вона наголосила, що Конгресу необхідно терміново отримати інформацію, щоб підтвердити або спростувати звинувачення на адресу керівника офісу президента, а також розкритикувала адміністрацію Байдена за рівень та швидкість безпекової допомоги.

У листі вона також звернула увагу на те, що Єрмак призначив Татарова своїм заступником з правоохоронних органів для боротьби з корупцією.

Єрмак

Автор фото, Getty

На заяви Спартц тоді відреагував речник МЗС Олег Ніколенко, який порадив їй полишити спроби заробити політичний капітал на безпідставних спекуляціях довкола теми війни і припинити підривати механізм надання воєнної допомоги.

"Вони є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з Росією і втягнути нашу державу у внутрішню політику США", — відзначив Ніколенко.

Вже 11 липня Спартц звинуватила Єрмака в наклепницькій кампанії і закликала до його відставки.

"Якби пан Єрмак був державним діячем, як людина із без того з сумнівною репутацією, він би подав у відставку цієї зими, коли запевнив українське керівництво в тому, що жодного нападу з боку Росії не станеться, що знизило готовність України. Однак ніколи не пізно вчинити правильно", — відзначила вона.

Єрмак тоді заявив в інтерв’ю NV, що заяви Спартц не вплинули на комунікацію з Вашингтоном.

"Я все ж таки вважаю, що люди розумніші за будь-яку пропаганду, і тому жодним чином не відповідав. Хоча це образливо, хоча це неправда, хоча це абсолютна брехня", — сказав він.

США дійсно продовжували надавати Україні допомогу аж поки додатковий пакет допомоги, запропонований Білим домом, не вперся в опозицію прихильників Дональда Трампа восени 2023 року.

Вікторія Спартц була однією з найпомітніших учасників цієї опозиції.

Проти пакету допомоги

Спартц 2023 року стала однією з основних опоненток політики президента Байдена щодо України і пов’язувала виділення грошей з вирішенням проблеми захисту південного кордону від нелегальної міграції. При цьому вона критикувала Білий дім за повільне надання допомоги Києву.

У серпні 2023 року конгресвумен заявила, що Байден намагається політизувати питання і "продовжує повільно надавати військову допомогу Україні, яка коштує багато грошей американцям і багато життів українцям", і продовжує нехтувати безпекою кордонів країни.

Восени 2023 року вона опинилася в таборі противників виділення додаткової допомоги на 61 млрд доларів. Законопроєкт, який передбачав допомогу також Тайваню та Ізраїлю, на кілька місяців застряг в Палаті представників.

Окрім того, вона розкритикувала те, що Білий дім не реалізував закон про ленд-ліз.

В інтерв’ю Newsmax у січні 2024 року Спартц заявила, що "Байден провалив Україну", так і не застосував закон про ленд-ліз, який вимагав би більше підзвітності від української влади.

В лютому 2024 року Спартц ще раз повторила CNN, що не буде підтримувати пакет на 61 млрд, а також назвала його "фондом брудних грошей".

Політикиня наголошувала на високій ціні, яку країна заплатила за участь в безкінечних війнах, і на провалі зовнішньої політики Байдена, через яку "тепер світ у вогні".

"Це просто ще один хибний вибір, наданий нам тими ж розумними "інтелектуалами", які подарували нам В’єтнам та Ірак і з ганьбою повернули Афганістан Талібану", — відзначила Спартц у заяві 5 березня.

Вона закликала вирішувати конфлікти не шляхом надання допомоги "скільки потрібно", а за допомогою "стратегії "якомога швидше".

Додатковим фактором, який міг вплинути на позицію політикині, може бути критика з боку її конкурента на праймеріз серед республіканців на її окрузі в Індіані Чака Гудріча, який заявив, що вона ставить своїм пріоритетом політику "спочатку Україна" і нібито надає перевагу політиці допомоги Києву замість безпеки кордонів.

Спартц подібні звинувачення відкидала. Консультант її кампанії Ден Хейзелвуд заявив, що вона виступає проти "відкритого чека" і за підзвітність для оборонної допомоги Україні.

Усі її дії в квітні 2024 року засвідчили, що вона точно не буде надавати перевагу Києву перед вирішенням внутрішніх проблем.

До нового законопроєкту про допомогу, якій Палата представників розглянула в квітні, вона запропонувала внести 5 поправок, зокрема: заборонити президенту США відправляти зброю безпосередньо з складів американської армії та списувати борги, які виникли після надання допомоги в кредит, прибрати кредит на 7,8 млрд для фінансової допомоги Україні. Всі поправки конгресмени відхилили 20 квітня.

Насамперед американська політикиня

Спартц

Автор фото, Getty

Поведінку Вікторії Спартц насправді легко пояснити, якщо взяти до уваги те, що вона американська політикиня, яка підзвітна своїм консервативним виборцям з 5-го округу штату Індіана. Її округ вважається найбагатшим в цьому штаті за середнім доходом мешканців.

Останні 30 років на виборах в Палату представників тут перемагають республіканці, а вибори президента у 2016 та 2020 роках вигравав Дональд Трамп.

Спартц у лютому 2023 року оголошувала про бажання призупинити політичну кар’єру і проводити більше часу з родиною, проте через рік передумала і зараз бореться за висунення кандидатом республіканців на цьогорічних виборах. Цей її крок викликав критику інших кандидатів-республіканців на її окрузі — Спартц звинуватили щонайменше в непослідовності.

"Чому зараз від неї такі — дійсно неконструктивні та стримуючі допомогу Україні пропозиції — частково це повʼязано саме з її намірами йти на наступних виборах по 5-му округу Індіани (кому цікаво — подивіться його особливості). Ну і тому, що вона "обпеклася" в Україні та отримала конфлікт із впливовим можновладцем", — пише у фейсбуці колишній посол України в США Валерій Чалий.

В інтерв’ю BBC у травні 2022 року Спартц заявила, що не підтримує Дональда Трампа в усіх питаннях. Проте саме його політику щодо України вона відстоює останні півтора року в Конгресі.

Належність до прихильників Дональда Трампа — це певна гарантія успіху, адже три чверті республіканців підтримують експрезидента. Врешті-решт Трамп має великі шанси перемогти на виборах 2024 року, саме від нього походить чимала критика політики президента Байдена щодо російсько-української війни і обіцянки покінчити з нею в короткий строк.

Спартц може бути серед людей, які впливатимуть на політику Трампа щодо України у випадку його обрання.

"Враховуючи те, що Вікторія Спартц таки буде балотуватися на наступних виборах в Палату представників Конгресу США і, скоріше всього, переможе — я би порадив знайти шляхи взаємодії з конгресвумен, як би це не було складно", пише Валерій Чалий.