"Маємо викинути Путіна з України". Словаки всупереч політиці уряду зібрали два мільйони на снаряди для ЗСУ

"Маємо викинути Путіна з України". Словаки всупереч політиці уряду зібрали два мільйони на снаряди для ЗСУ


снаряди

Автор фото, AFP

Менш ніж за дві доби у Словаччині зібрали понад 1 млн євро на купівлю снарядів для України. Кампанію зі збору коштів ініціювали по тому, як словацький уряд відмовився підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для України.

"Маємо викинути Путіна з України. Ми повинні завдати йому поразки", — каже Отто Сімко, ветеран словацького національного повстання проти нацистів 1944 року, який пережив Голокост. Йому 99 років, і він допоміг почати кампанію, що кинула виклик урядовій політиці.

"Я пережив Другу світову війну. Я воював під час цієї війни. І скажу вам: сенсу в переговорах з Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити", — розповів він ВВС у Братиславі.

Випадкова розмова словацького ветерана з журналістом і філософом народила ідею спробувати задонатити гроші для допомоги Києву.

Отто Сімко

Автор фото, Post Bellum/Martin Šesták

Ініціатива дозволяє словакам діяти в обхід політики популістсько-націоналістичного уряду Роберта Фіцо, який прийшов до влади в жовтні минулого року, а під час виборів заявляв, що "не дасть Україні жодного снаряда".

Вибори у Словаччині. Чому вони важливі для України і чи можуть виграти симпатики Москви

Як проросійський лідер Словаччини Фіцо став на бік України

Впродовж останніх місяців українським воякам доводиться захищати фронт від наступу росіян в умовах браку снарядів, ракет та засобів ППО.

Коли Чехія оголосила про ініціативу пошуку снарядів для України на світовому ринку та почала збирати кошти на це, до неї приєдналися 20 країн. Але Роберт Фіцо навідріз відмовився.

Словацький прем’єр вважає, що західна політика з надання зброї Україні лише затягує конфлікт, і що Києву краще скласти зброю і домовитися про мир з Москвою.

Ініціатива зі збору коштів, розпочата за допомогою Отто Сімко, дала можливість словакам, незгодним із думкою прем’єра країни, допомогти Україні.

Від вівторка до п’ятниці понад 32 тисячі словаків задонатили більше 2 млн євро, які підуть безпосередньо у фонд чеської снарядної ініціативи.

"Ми дійсно приємно вражені силою підтримки", — каже Зузанна Іжакова з ініціативи "Мир для України", що співпрацює із чеським фондом допомоги Україні.

"Це ознака спротиву словаків внутрішній та закордонній політиці Роберта Фіцо", — заявила вона ВВС.

Кампанія проходить під гаслом "Якщо уряд не може – зможемо ми". Активісти продовжать збирати кошти навіть зараз, коли попередню мету – зібрати 1 млн євро – вже досягли і перевищили.

Сам Фіцо поки що ніяк не коментував успіх цієї ініціативи. Але міністр оборони Роберт Калінак заявив місцевому телеканалу, що Словаччина – демократія, і словаки можуть робити, що хочуть.

А уряд, за його словами, натомість надаватиме Києву іншу допомогу, наприклад, із розмінуванням.

Роберт Фіцо

Автор фото, Reuters

Чеська збройна ініціатива передбачає, що Прага діятиме лише як посередник, який може покладатися на великий досвід та зв’язки в галузі торгівлі зброєю ще від часів Холодної війни, а також на гроші від ЄС та НАТО, щоб подолати "снарядний голод" в українській армії.

Під час візиту до Вашингтону цього тижня чеський прем’єр Петр Фіала заявив, що Празі вдалося вже підписати конкретні контракти на постачання 180 тисяч снарядів, і відомо, де закупити ще 300 тисяч.

Найбільші внески, за його словами, надійшли від Німеччини, Нідерландів та Данії. А до України перші снаряди, закуплені завдяки цій ініціативі, мають надійти у червні.

"Російські танки у Празі — тільки у вигляді брухту". В Чехії відкрили виставку українських воєнних трофеїв

Втім, деталі проєкту не виносять на публіку зі стратегічних міркувань, і деякі чеські офіційні особи припускали, що якась частина – десятки снарядів – вже надійшли в Україну.

Не до кінця ясно також і те, які країни надають зброю, — інформація про те, що серед них є навіть союзники Москви, є непідтвердженою.

За оцінками чеського уряду на світовому ринку нині доступно близько 1,5 млн снарядів, і їх можна придбати – були б кошти.

Отто Сімко каже, що не вагався, коли віддав свою пенсію, щоб, як він каже, допомогти Україні у її боротьбі з тоталітаризмом.

"Путін з’їсть вас на вечерю з усіма вашими ЄС, НАТО, свободою і демократією". Головне з інтерв’ю Зеленського Economist

"Пам’ятайте Чемберлена. Його ідея, що якщо віддати Гітлеру Судети, буде мир, обернулася цілковитою ілюзією. Наш уряд робить точно те саме. Віддайте йому (Путіну) Донбас, щоб був мир. Віддайте йому Крим, щоб був мир. Це повна ілюзія", — каже він ВВС і продовжує:

"Якщо ми не переможемо Путіна, він залишатиметься загрозою. Не двом-трьом рокам, що залишилися мені на цій землі, а моїм онукам, Словаччині, всьому світу".