У кого можуть вилучити авто за порушення умов мобілізації



У кого можуть вилучити авто за порушення умов мобілізації

У кого можуть вилучити авто за порушення умов мобілізації

Новий закон про мобілізацію, повний текст якого 16 квітня оприлюднили на сайті Верховної Ради, передбачає, що за порушення умов мобілізації в ухилянта можуть вилучити авто.

Авто порушників передадуть для потреб ЗСУ, втім ця норма не буде поширюватись на тих, хто має лише один автомобіль.

Чому можуть вилучити авто

Загалом, як і попередній закон про мобілізацію, так і новий передбачає, що під час мобілізації держава може вилучати на потреби ЗСУ будівлі, автомобілі та інше майно з відшкодуванням його вартості. Обсяги автомобілів за типами та марками, які планують залучити під час мобілізації, для підприємств та установ усіх форм власності встановлюють місцеві держадміністрації. Вилучити автомобілі можуть і територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), СБУ чи ГУР на підставі рішень ОВА.

У кого і який автомобіль можуть вилучити

На потреби ЗСУ можуть вилучити автомобіль лише у тому випадку, якщо їх є у власності декілька. Перед цим мають провести оцінку ринкової вартості автомобіля й перевірити його відповідність потребам. Тобто, якщо у людини є лише один автомобіль, його вилучати не будуть. Також новий закон конкретизує, що автомобіль не вилучатимуть, якщо він є єдиним джерелом забезпечення людини.

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в інтервю Obozrevatel пояснював, що Збройні сили формують перелік транспортних засоби, потім у межах цих потреб у конкретних адміністративно-територіальних одиницях в областях формуються мобілізаційні замовлення, і вони ставляться на облік у ТЦК і можуть бути вилучені. Але переважно йдеться про вантажівки, які необхідні для перевезення боєприпасів чи особового складу, або спецтехніку. Тобто у більшості громадян автомобіль без нагальної потреби не вилучать.

Коли можуть вилучити авто в ухилянтів

Ухвалений закон передбачає покарання для тих, хто ухиляється від мобілізації. Однак процедури вилучення в таких випадках поки що немає.

Також у законі зазначено, що ухилянтів за рішенням суду можуть обмежити у праві користування власним автомобілем. Виняток – якщо водійство є джерелом доходу для людини і якщо людина має інвалідність I чи II групи чи має дитину з такою інвалідністю.

Що відбуватиметься з вилученим авто

Закон забороняє відправляти вилучене авто в інший регіон або за межі України. Також заборонено передавати права власності на автомобіль, здавати його в довгострокову оренду чи використовувати як заставу.

Повернути транспортний засіб власнику мають упродовж 30 днів після оголошення демобілізації. Порядок компенсації збитків ще має визначити Кабінет Міністрів.