Польща: від зміни уряду політика щодо торговельних поступок України не змінюється



Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський написав листа до єврокомісара з питань торгівлі із застереженнями, що Польща проти торгівельних поступок для України.

Про це пише радіостанція RMF FM із посиланням на листа польського міністра.

У листі зазначається, що позиція нового польського уряду щодо проблем у торгівлі з Україною мало змінилася.

“Щодо можливого продовження торгових преференцій щодо імпорту сільськогосподарської продукції з України ще на рік – хочу підкреслити, що в принципі я проти такого рішення”, – йдеться у листі Секерського.

Секерський підкреслює, що проблеми з надмірним імпортом виникають “не лише в секторах кукурудзи, пшениці та ріпаку, але також у секторах цукру, м’яса птиці, яєць, ягід (особливо замороженої малини) чи яблучного концентрату”.

Скасування квот для українського цукру спричинило збільшення його імпорту до ЄС у сезоні 2022/2023 в 20 разів порівняно з обсягом квоти, встановленої в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, зауважив польський міністр.

“Негайна лібералізація імпорту сприяє не стільки економіці України, скільки збільшенню прибутків невеликої групи олігархів, які часто розташовують свій капітал за межами України”, – зазначив польський міністр і запропонував перейти на поступову взаємну лібералізацію ринків між Україною та ЄС.

Уряд “Права і справедливості” вийшов з цієї Платформи на знак протесту проти того, що Європейська комісія не продовжила ембарго ЄС на українське зерно. Секерський також висловив готовність зустрітися з єврокомісаром з питань торгівлі Валдісом Домбровскісом.

23 листопада стало відомо про початок блокування руху вантажних транспортних засобів перед пунктом пропуску “Медика” у Польщі, що може призвести до ускладнення переміщення на виїзді та в’їзді. 22 листопада організатори протестів на польсько-українському кордоні повідомили, що продовжать блокувати прикордонний пункт пропуску “Ягодин — Дорогуськ” до 1 лютого 2024 року.