ПАРЄ визнала Голодомор злочином геноциду українського народу



12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила дві резолюції на підтримку України. Зокрема визнала Голодомор злочином геноциду та наміром знищити Українську державу , її мову та культуру.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

“Я вдячний ПАРЄ за визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини Москви неминуче”, – зазначив глава держави.

Слід зазначити, що у ПАРЄ відбулись об’єднані дебати: “Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру” та “Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі”. Відповідно були ухвалені дві резолюції – обидві абсолютною більшістю голосів (70 – за, 1 – проти та 73 – за, 1 – проти).

Нагадаймо, наприкінці липня Сенат Італії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Окрім того, Палата представників Нідерландів, нижня палата парламенту країни, визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Слід зазначити, що у травні нижня палата парламенту Великої Британії – Палата громад – 25 травня одноголосно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932-1933 року геноцидом українського народу.

Як відомо, Європейський парламент проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу, “за” проголосували 507 депутатів, 12 висловилися проти.