Сергій Касьянов: адаптуючи стратегію під нові виклики, агробізнес може зростати навіть під час війни *



Агропромисловість є однією із галузей, від якої залежить соціально-економічний стан України.  Під час війни це має велике значення й для загальної системи безпеки держави. Компанія KSG Agro, якою керує Сергій Павлович Касьянов, є однією із найбільш потужних  агрохолдингів Придніпров’я. Ми запросили аграрія розповісти нашому виданню, як живе, як допомагає країні і як планує розвиватися далі агробізнес під час війни.  

Виклики, з якими раніше ніхто не мав справи

За словами Сергій Касьянова,  голови ради директорів KSG Agro, останні роки є найважчими для українського бізнесу  за всю історію незалежності. "З такими викликами та загрозами нам ще не доводилось мати справу. Аграріям ніколи раніше не  працювали під ворожими обстрілами. Ми з біллю у серці дивилися, як полають наші поля, які розташовані у Криворізькому районі, за  30 км від лінії фронту. Снаряди прилітали під колеса наших комбайнів. Але компанія, яка є важливим елементом продовольчої безпеки Придніпровського регіону не мала права припинити виробничу діяльність. Зараз ми закриваємо 80% потреб Дніпропетровської області у свинині. Постачаємо м’ясо до Харківщини та Запоріжжя, які  в наслідок агресії значною мірою скоротили свої виробничі потужності. Враховуючи все це, ми орали, сіяли і жнивали під обстрілами", - розповідає керівник холдингу. 

Ставка - на вертикальну інтеграцію

Попри важкі умови, компанія продовжує обробляти майже 20 тис. га землі. Хоча під час окупації Херсонщини деякі землі, що безпосередньо межували з окупованою територією, все ж таки довелося залишати -  її російська армія обстрілювала найбільше. Іншим викликом для компанії стало здорожчення майже у 2 рази палива, насіння та добрива у порівнянні із довоєнним станом.  Все це призвело до зменшення врожайності, яка в середньому по підприємству на початок війни складала торік 3,5 т з 1 га. До повномасштабного вторгнення Росії цей показник був майже у 1,5 раза вища.  Зараз KSG Agro практично вдалося відновити цей рівень. Втім компанія не тільки не втратила під час війни, але й, на відміну від багатьох агропідприємств, отримала прибуток - допомогла вертикальна інтеграція. 

Нова криза - нові можливості

"Будь-яка криза несе нові можливості. Ще три-чотири роки тому, рослинництво було дуже прибутковим, а тваринники були в мінусах. Натомість сьогодні ті, в кого є нормально вибудуваний тваринницький бізнес, мають значну конкурентну перевагу. Звісно, що наша компанія досягла цього результату не під час війни, а завдяки суттєвим інвестиціям впродовж тривалого часу", - розповідає Сергій Касьянов. Внаслідок блокади Росією транспортних морських шляхів, ціна на пшеницю, яка у середині країни до війни коштувала десь 8 тис. грн за 1 тону, сьогодні складає приблизно 4 - 4,5 тис. грн, що перевищує витрати на її виробництво. Тому KSG Agro планує більш зосередитись на виробництві зернових для власних потреб. В першу чергу, щоб забезпечити кормами 65 тис. власного поголів’я свиней. які вигодовуються одночасно на підприємствах   Дніпропетровської та Херсонської області. В планах -  розширення виробництва у Миколаївській та Полтавській областях. 

Головний акцент  - на якість

Ще у 2011 р. компанія розпочала  відродження тваринницького комплексу у с. Нива Трудова (Дніпропетровська обл.) - третій за значенням на території колишнього СРСР. Зараз компанія займає 80% ринку свинини у Придніпровському регіоні. У складі підприємства: 16 виробничих корпусів, комбікормовий завод, лінія фасованої продукції. Діє санітарно-екологічний моніторинг, система санітарних розривів та обробок.З 2021 р. використовує канадську генетику Genesus. Співпрацюючи із з американськими, швейцарськими, данськими та канадськими виробниками, KSG Agro забезпечує традиційно високий рівень якості. Якість контролюється на всіх рівнях технологічного циклу: відгодівлі, забою,  виробництва та постачання. 

Новий напрямок -  поросята для дорощування 

Недавно КSG Agro розпочав програму реалізації поросят на дорощування середнім та великим свинофермам по всій Україні. Географією постачання є вся Україна. На цей час підписано понад 10 контрактів з свиногосподарствами Київської, Полтавської, Львівської, Рівненської та інших областей, по більшій частині з них розпочато відвантаження. Всі контракти мають середньостроковий характер і розраховані мінімум на 1,5 роки. При цьому мова йде не лише про реалізацію, а й подальше консалтингове супроводження спеціалістами холдингу дорощування поросят та їхньої вигодівлі до віку свиней забійних кондицій, включаючи технології дорощування, годування, умови утримання та ін. Наразі обсяг продажів поросят на дорощування складає декілька тисяч поросят на місяць. «Маючи одну з кращих у світі канадську генетику Genesus, ми пропонуємо партнерам якісних та здорових поросят, а також консультування спеціалістів нашого свинокомплексу на період вирощування, що базуються на найкращому міжнародному досвіді, - розповідає  Сергій Касьянов. - Така підтримка наших професіоналів забезпечить ефективний догляд за поросятами, адже їхнє вирощування є одним із найскладніших періодів у процесі виробництва свинини».

Бізнес-показники зростають під час війни

В цілому під час війни тваринницький комплекс, який входить до складу холдингу, збільшив виробництво на 20%. У порівнянні із довоєнним часом загальне поголів’я зросло на 16%, народжуваність - на 15,8%, виробництво м’яса - на 10%, географія постачання - на 23%, кількість персоналу - на 21%. Стратегія, яку затвердила рада директорів  KSG Agro, передбачає скорочення обсягу зернових, збільшення відсотка посівної площа під рапс та соняшник та використання частини землі  під пар, з якої через декілька років планують отримати підвищений врожай. Ставка на соняшник та рапс виправдана тим, що у цьому напрямку почали проглядатися додаткові експортні можливості. В умовах російської блокади KSG Agro  розвиває експорт, використовуючи всі можливості. Хоча звісно, залізничний та автотранспорт, порівняно з морським, менш ефективний і призводить до збільшення витрат на логістику.

Пошук нових логістичних можливостей

"Ми вирішили, що продукцію врожаю цього року експортуватимемо самостійно, без міжнародних трейдерів, - зазначає Сергій Касьянов, -  Соняшник перероблятимемо в Україні й самостійно експортуватимемо олію, шрот до Європейських країн. Те саме стосується і збіжжя. І вже сьогодні активно вибудовуємо логістичні ланцюжки, ведучи перемовини в Румунії, Польщі, Словаччині. Логістика матиме мультимодальний характер — застосовуватиме і залізницю, і автомобільний транспорт. А щодо експорту до Близького Сходу й Африки — порти Румунії. Коли буде врожай, у нас буде готова логістична модель для експорту продуктів його перероблення та збіжжя".

Соціальна складова бізнес-діяльності

Касьянов повідомив, що компанія не планує відмовлятися від сформованих раніше інвестиційних та виробничих планів. "Для нас це принципово. Розвивати потужності агровиробництва, зміцнювати систему продовольчої безпеки країни - все це  українські аграрії  вважають гідною відповіддю  на виклик, який кинув Україні ворог. Обрана стратегія має позитивні наслідки не тільки у зростанні виробництва. KSG Agro також усвідомлюють соціальну роль, яку грає бізнес у важкі для країни часи. Тому компанія не тільки не скорочує, а, навпаки, збільшує робочі місця, індексує відповідно до інфляції заробітну плату, фінансує різні волонтерські та благодійні програми, надає допомогу тергромадам, де розташовані підприємства холдингу. За запитами військових підрозділів та військових KSG Agro безплатно відвантажує харчові продукти на мільйони гривень, а також бере активну участь у програмі виробництва тушкованки для потреб армії, надавши для цього 40 тонн м’ясної продукції безкоштовно.

Оцінка успіхів: рейтинги зиростають

Тому не дивно, що  Дніпропетровська обласна військова адміністрація назвала агрохолдингу KSG Agro серед тих  регіональних компаній, які зробили найбільший внесок в економічну безпеку та розвиток регіону під час війни.    А у жовтні 2023 р. рейтинговий комітет РА «Експерт-Рейтинг», попри важку ситуацію в українському АПК внаслідок воєнних дій, оновив довгостроковий кредитний рейтинг KSG Agro за національною шкалою на рівні uaА+ (рейтинг за міжнародною шкалою Агентства оновлено на рівні ВВВ). Такий рейтинг свідчить про те, що позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaА характеризується високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами. 

ххх

За словами Сергія Касьянова, економіка тилу є важливою складовою української перемоги. "Компанія добре розуміє свою відповідальність перед країною, тому  у повному обсязі буде й надалі у повному обсязі виконувати всі зобов’язання щодо продовольчої безпеки", - підкреслив голова Ради директорів  KSG Agro.

Для довідки

Хто такий Сергій Касьянов?

Сергій Павлович Касьянов. Голова Ради Директорів холдингу KSG Agro. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури. Кандидат технічних наук. Має державні нагороди - ордени «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів. Відомий бізнесмен та громадський діяч. депутат  Верховної ради України ІV-го скликання (2002-2006 роки) був Головою спільної парламентсько-урядової комісії з питання інтеграції України у Світову організацію торгівлі, Головою підкомітету з координації співпраці ЄС, СОТ, ОЧЕС, Комітету з питання Європейської інтеграції. На початку 90-х заснував корпорацію «Ольвія», яка займалась виробництвом і дистрибуцією побутової хімії (придбано Procter & Gamble). Інвестував у будівництво, девелопмент та ритейл. З 2000-х років одним із провідних напрямів бізнесу став аграрний сектор. KSG Agro неодноразово займала провідні позиції у бізнес-рейтингах: ТОП-20 найефективніших агрокомпаній України («Форбс-Україна», 2015), ТОП-20 найуспішніших аграріїв («Фокус, 2015), ТОП-10 рейтингу репутаційної стабільності («Бізнес», 2012) та ін. Відомий також своєю участю у політичних та соціальних проектах. Понад 20 років  як голова ради Благодійної організації "Фонд соціального розвитку «Майбутнє» реалізує масштабні соціальні програми.