"Тітушки", рейдерство і зв’язки з росією: що приховує відома фармкомпанія "Дарниця"? *



Довкола фармацевтичної компанії "Дарниця" котрий рік не вщухають скандали. Однак викривальні матеріали безслідно зникають з інтернету за лічені години після публікації. Чи не пов’язана така оперативність із високими зв’язками співвласника компанії – екснардепа Гліба Загорія? І що саме закидають фармацевтичному гіганту? З’ясовував журналіст "СтопКору" Артем Поліковський.

"Історія про замах на життя гендиректора заводу "Фармак", спонсорування так званих "тітушок" під час Революції Гідності, рейдерські ататки на інших представників фармгалузі та тісний зв’язок із Петром Порошенком. Ось лише маленька частина того, де може бути дотичний власник "Дарниці" – Гліб Загорій", – зазначає репортер.

Редакція "СтопКору" звернулась до фармкомпанії із запитами про зміни в керівництві та домовилась про інтерв’ю. Проте ввечері медійникам перетелефонували й повідомили: жодних коментарів – не буде. Невже "Дарниці" дійсно є що приховувати?

ПрАТ "Дарниця" – один з лідерів фармацевтичної галузі. Фірма починала свій розвиток зі столиці, а зараз відома на весь світ. Теперішній власник "Дарниці" – Гліб Загорій, бізнесмен, науковець та колишній народний депутат від партії Петра Порошенка.

Однак досконала публічна біографія фармацевтичного магната дещо розходиться з розповідями інсайдерів, зауважує журналіст. А це – бізнес-партнери та колишні співробіники "Дарниці".

Гліб Загорій відомий як бізнесмен і громадський діяч

Уперше прізвище Загорія спливло у кримінальному провадженні щодо замаху на життя генеральної директорки компанії "Фармак" Філі Жебрівської. Збройний напад на очільницю ВАТ "Фармак" стався вранці 9 червня 2009 року біля її будинку. Коли жінка виходила з подвір’я, щоб сісти в автомобіль, невідомий двічі вистрелив їй в спину і втік. За версією слідства, одним із замовником нападу могли бути Гліб Загорій та розшукуваний досі Віктор Зубрицький.

Минуло майже 10 років, а справа – досі нерозкрита. За даними ЗМІ, її хотіли закрити під тиском Генпрокуратури в період, коли Загорій став парламентарем від БПП. Сам бізнесмен назвав усю цю історію "інсценуванням".

Однак прізвище опального Зубрицького фігурує поруч із постаттю Загорія неодноразово. Ще одна історія стосується Євромайдану. Саме Зубрицького підозрюють у зборі "тітушок" на Антимайдан та незаконному утримуванні активіста Ігоря Луценка в одному з гаражних кооперативів. За дивним збігом, це місце знаходиться прямо за парканом заводу "Дарниця". А на території підприємства згодом навіть проводили обшуки.

Нагадаємо, у 2017 році відбувся судовий процес у справі працівниці відомої у Києві фармацевтичної компанії "Дарниця" Ганни Злуніциної. Жінка отримала від компанії житло у багатоквартирному будинку, сплатила за нього половину вартості й залишилась винна фірмі. В аналогічній ситуації опинились і її колеги.

stopcor.org