«Укренерго»: через нічну атаку РФ є пошкодження енергооб’єкта на Одещині

«Укренерго»: через нічну атаку РФ є пошкодження енергооб’єкта на Одещині


Зазначається, що знеструмлення споживачів не було

Внаслідок нічної атаки РФ дронами пошкоджена частина обладнання об’єкта енергетичної інфраструктури на Одещині, повідомила компанія «Укренерго».

Зазначається, що знеструмлення споживачів не було.

У Міністерстві енергетики уточнюють, що у південному регіоні України внаслідок атаки дрона було пошкоджено обладнання високовольтної підстанції НЕК «Укренерго».

За даними міністерства, сьогодні обмеження електроенергії застосовуються у Харківській області – знеструмлені 550 тисяч абонентів, з них у Харкові – близько 330 тисяч. У відомстві нагадують, що вчора через мережеві обмеження на лініях «Укренерго» протягом кількох годин застосовувалися графіки аварійних відключень світла у шести областях, і попереджають, що обмеження можливі і сьогодні.

Водночас, як кажуть у Міненерго, дефіциту електроенергії не очікують – енергосистема України працює стабільно та збалансовано.

Як повідомляли Сили оборони півдня, вночі 5 квітня противник «стрімко атакував» Одещину, спрямувавши удар на енергетичну інфраструктуру – всі 4 дрони були збиті. Загалом сили ППО вночі збили 13 безпілотників.

Останнім часом Росія посилила атаки енергетичної інфраструктури України. 22 березня під час масштабної атаки на українську енергетику за останній час РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Читайте також Зеленський: свідомими цілями РФ були Канівська та Дністровська ГЕС – це загроза не лише для України

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

В Україні очікували, що з початком опалювального сезону 2023 року РФ повторить свої масовані атаки по енергетиці, проте їх не було. Москва почала атакувати українські енергооб’єкти з початком весни 2024 року.

Форум