В Узбекистані заборонили показ фільму про війну в Україні на фестивалі «Артдокфест-Азія»

В Узбекистані заборонили показ фільму про війну в Україні на фестивалі «Артдокфест-Азія»


Режисер Віталій Манський, один із авторів фільму «Східний фронт»

Міністерство культури Узбекистану заборонило до показу на фестивалі документального кіно «Артдокфест-Азія» фільм режисерів Віталія Манського та Євгена Титаренка «Східний фронт», який розповідає про війну в Україні. Про це сам Манський написав у фейсбуці.

Також за вказівкою узбекистанського відомства, як стверджує Манський, заборонені всі наступні покази фестивальної програми.

«Це перший інцидент за чотири роки існування незалежного майданчика 139 Documentary Center. Здрастуй, «русский мир», – написав режисер.

Премʼєра фільму «Східний фронт» відбулася на Берлінале 24 лютого 2023 року, в першу річницю початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Стрічка розповідає про пʼятьох українців, які відвезли свої родини в глибокий тил, а самі вирушили добровольцями на фронт. У центрі картини – співрежисер фільму Євген Титаренко та його товариші з медичного батальйону «Госпітальєри», які евакуюють поранених із передової. Зйомки розпочалися в перший день вторгнення, 24 лютого 2022 року. Фільм створений за підтримки телеканалу «Настоящее время».

Фестиваль документального кіно «Артдокфест» був заснований у Москві 2007 року режисером Віталієм Манським. Однак через тиск російської влади фестиваль був перенесений у 2020 році до Риги і зараз продовжує працювати як форум балтійської та східноєвропейської документалістики.

В Узбекистані фестиваль документального кіно «Артдокфест-Азія» вперше відбувся у 2021 році в незалежній галереї 139 Documentary Center.

Форум