Влада Кривого Рогу витратить 130 мільйонів на ремонт доріг до кінця року



ремонт,доріг

Департамент розвитку інфраструктури міста виконкому Криворізької міської ради 16 серпня за результатами тендеру замовив ТОВ "Весташляхбуд" поточний ремонт вулиць і доріг комунальної власності міста на 133 млн₴

Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

За умовами угоди, ця фірма ремонтуватиме вулиці й дороги Кривого Рогу до кінця року. Роботи оплачуватимуть протягом десяти робочих днів після виконання.

У відомості ресурсів найбільше відведено на асфальтобетони, але їхнє точне маркування не вказане. Дрібнозернистий типів А, Б, В коштує 5 364-5 604 грн за кубометр, а крупнозернистий без зазначення типу – 5 280-5 364 грн за кубометр, що відповідає середнім цінам по Дніпропетровщині, за даними моніторингу "ДерждорНДІ".

Значні кошти також передбачені на готову піщано-щебеневу суміш №7, яку купуватимуть по 1 492 грн за кубометр. У тому ж липневому моніторингу "ДерждорНДІ" середня ціна ЩПС №7 на Дніпропетровщині становить 897 грн за кубометр, що на 66% дешевше.

Пісок коштує 1 836 грн за кубометр. У моніторингу "ДерждорНДІ" його ціна вп’ятеро нижча – 348 грн за куб. м. Крім того, місцева компанія "СтартСтрой" пропонує кар’єрний пісок по 620 грн і митий річковий пісок по 743 грн за кубометр без урахування доставки.

Бетон В15 М200 врахували по 4 216 грн за кубометр. На місцевому сайті "Кривбастрансбуд" він пропонується по 2 780 грн за куб. м, тобто в півтора раза дешевше.

Читайте також: Влада Одеси замовила дорожникам будівництво водопроводу за 420 мільйонів, засекретивши ціни

Монополіст на поточний ремонт і утримання доріг у Кривому Розі "Весташляхбуд" отримав підряд без конкуренції, бо на тендер більше ніхто не прийшов. Засновниками фірми зараз є:

  • Ганна Лаврешина;
  • ТОВ "Грінфорт-С", яке належить Самвелу Єганяну та АТ "ЗНВКІФ "Нортон", де найбільшу частку 5% має ПрАТ "Страхова компанія "Велес" подружжя Сардарянів;
  • Менахем Мендел Едері, який є сином головного рабина Кривого Рогу Лірона Едері.

Лаврешина разом із Наталією Євсюковою володіє криворізьким ТОВ "Нара-Авто", як торгує автомобілями. Свого часу ним керував Ігор Лаврешин, а нині керує Олександр Євсюков. Вони обоє були помічниками покійного колишнього нардепа від Партії регіонів та "Опоблоку" Костянтина Павлова. У 2020-2021 році останній був мером Кривого Рогу від "ОПЗЖ".

Крім того, раніше співзасновницею фірми "Нара-Авто" була Надія Любоненко – дружина ексмера Кривого Рогу та колишнього нардепа від Партії регіонів Юрія Любоненка.

Павлов свого часу був заступником Юрія Любоненка та Юрія Вілкула на посаді мера, однак і після того ці троє продовжували разом брати участь у заходах у Кривому Розі.

До 2012 року "Весташляхбудом" співволоділа Каріне Сардарян – дружина одеського бізнесмена Сурена Сардаряна. Останнього пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з виконувачем обов’язків мера Кривого Рогу і депутатом Криворізької міськради від власної партії Юрієм Вілкулом, а також із його сином Олександром Вілкулом, який раніше був головою Дніпропетровської ОДА та нардепом від "Опозиційного блоку".