Верховна Рада ухвалила закон про вдосконалення вищої освіті: що він передбачає?



У МОН вважають, що ухвалення закону наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів

Верховна Рада на засіданні 23 квітня у другому читанні ухвалила євроінтеграційний законопроєкт №10177 про вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті, повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Документ підтримали 306 народних депутатів.

У МОН розповіли про зміни для студентів закладів вищої освіти, а саме:

  • студенти зможуть навчатися на міждисциплінарній освітній програмі, яка передбачає вибір конкретної спеціальності не одразу, а після одного або півтора року навчання;
  • студенти контрактної форми зможуть самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Відтепер вони матимуть змогу закінчити 4-річну бакалаврську програму за три роки або поєднувати навчання з роботою і завершити навчання за 6-8 років;
  • визнання результатів навчання на програмах академічної мобільності та за формальною, неформальною чи інформальною освітою.

У міністерстві вважають, що ухвалення закону наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Ініціатива передбачає такі зміни для вищих навчальних закладів:

  • більша автономія й можливість самостійно визначати інструменти для досягнення компетентностей з нерегульованих спеціальностей. Вибіркових дисциплін стане більше.
  • для таких регульованих спеціальностей, як право, медицина, правоохоронна діяльність тощо, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Для цих спеціальностей передбачено державні кваліфікаційні іспити.

20 жовтня 2023 року Кабінет міністрів передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який має сприяти розвитку «індивідуальних освітніх траєкторій» студентів та вдосконаленню освітнього процесу.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий наголошував, що зміни у системі вищої освіти давно назріли: «Ми бачимо це на прикладі українців, які здобули вищу освіту, але ніколи не працювали за спеціальністю. Бо помилились у виборі або взагалі її не потребували».

Форум