Зустріч Байдена та Сі точно відбудеться: у Білому домі офіційно оголосили дату



Читать на русском

Зустріч Байдена та Сі точно відбудеться: у Білому домі офіційно оголосили дату

Зустріч Байдена та Сі точно відбудеться: у Білому домі офіційно оголосили дату

Президент США Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін зустрінуться у середу, 15 листопада, у Каліфорнії. Очікується, що під час переговорів вони обговорюватимуть торгівлю, Тайвань та управління складними американо-китайськими відносинами.

Це буде перша особиста зустріч між лідерами двох найбільших економік світу за майже рік. Про це повідомляють Reuters і CNN.

Переговори навряд чи призведуть до значного потепління у найважливіших двосторонніх відносинах у світі. Натомість той факт, що зустріч узагалі відбудеться, розглядається помічниками Білого дому як позитивний знак після кількох місяців непорозумінь.

Очікується, що переговори охоплюватимуть і глобальніші проблеми: від війни Ізраїлю з ХАМАСом до вторгнення Росії в Україну, зв’язків Північної Кореї з Росією, Тайваню, Індо-Тихоокеанського регіону, прав людини, штучного інтелекту, а також "справедливих" торговельно-економічних відносин.

Білий дім підтвердив день зустрічі у своїй заяві у п’ятницю. Міністерство закордонних справ Китаю заявило у п’ятницю, що Сі відвідає США 14-17 листопада, візьме участь у саміті АТЕС і зустрінеться з Байденом.

Зіткнувшись із каскадним конфліктом на Близькому Сході та жорстокою війною в Україні, Байден прагне запобігти вибуху нової світової кризи під його керівництвом. Відновлення певної стабільності у відносинах Вашингтона та Пекіна було одним із головних пріоритетів його зовнішньої політики, навіть незважаючи на загострення глобальної напруженості.

Серед питань, які, як очікується, виникнуть під час переговорів, – відновлення зв’язків між військовими між двома країнами, що є головною метою Байдена, який планує чинити тиск на Сі з цього питання.

Саміт у середу стане другою особистою зустріччю Байдена та Сі Цзіньпіна за останні три роки. Востаннє вони зустрічалися віч-на-віч рік тому в кулуарах саміту G20 на Балі. Ця зустріч була покликана встановити основу для відносин в умовах зростання економічної та військової напруженості.