Байден підписав указ про заборону загрозливої безпеки США комерційного шпигунського програмного забезпечення



Читать на русском

Байден підписав указ про заборону загрозливої безпеки США комерційного шпигунського програмного забезпечення
Байден підписав указ про заборону загрозливої безпеки США комерційного шпигунського програмного забезпечення

Президент США Джо Байден підписав указ про заборону використання владою комерційного шпигунського програмного забезпечення, яке може загрожувати національній безпеці.

Об этом сообщает Политика 2.0

Про це повідомив Білий дім.

Заборона, введена вперше, стосується комп’ютерних програм, що забезпечують можливість віддаленого доступу до електронних носіїв для отримання інформації або маніпуляції ними без дозволу власника.

"Використання комерційних шпигунських програм несе відчутну та зростаючу загрозу контррозвідці та ризики для США, у тому числі ставить під загрозу безпеку державних співробітників та їхніх сімей", — зазначили в адміністрації у зв’язку з підписанням указу.

"Компанії і програми комерційних постачальників, що не заслуговують на довіру, можуть створювати суттєві ризики безпеки і недоторканності урядових даних та інформаційних систем уряду США", — також заявили в адміністрації.

Подібне програмне забезпечення, додали у Білому домі, активно використовують закордонні країни для порушення прав людини, обмеження свобод, стеження за дисидентами та правозахисниками, а також стеження за громадянами без належного законного обґрунтування.

Указ підписано напередодні другого "саміту за демократію", який відбудеться цього тижня, і, як анонсують у Білому домі, ця ініціатива активно обговорюватиметься його учасниками.

"Указ також послужить основою для поглиблення міжнародної взаємодії у просуванні відповідального використання технологій стеження, протидії використанню таких технологій та покликаний стимулювати реформу цієї галузі", — заявили у Білому домі.

Як зазначається в указі, заборона не буде тотальною, але торкнеться лише тих програм, які можуть загрожувати національним інтересам США. Він також забезпечить відповідність використовуваних аналогічних програм інтересам національної безпеки та зовнішньої політики Вашингтона.

Источник: Незыгарь