ТОВ “Вагра” не залишає спроб побудувати ЖК на Батиєвій горі *



Не факт, що на вул. Волгоградській, 25 (Батиєва гора, схил Протасового Яру) незабаром не відновиться будівництво 13-поверхового житлового комплексу (ЖК). Два роки тому за сприяння прокуратури ТОВ “Вагра” було позбавлено права оренди на відповідну земельну ділянку, але забудовник знов пішов до суду. Хоча першу судову інстанцію компанія 18 липня 2022 року програла, можлива більш успішна апеляція. Місцевим мешканцям, які протестували проти цієї забудови з 2014 року й чудово пам'ятають жорсткі сутички на будівельному майданчику (навіть з застосуванням вогнепальної зброї), мабуть, розслаблятися не варто. 

Як стало відомо , нещодавна ТОВ “Вагра” намагалося в судовому порядку зобов'язати Київраду та Департамент земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації (КМДА) здійснити заходи щодо передачі йому в оренду земельної ділянки на вул. Волгоградській, 25 (Солом'янський район, Батиєва гора).

18 липня 2022 року Господарський суд Києва повністю відмовив цій компанії у задоволенні відповідного позову. Чи подало ТОВ “Вагра” апеляційну скаргу на таке рішення суду, наразі невідомо (на сайті “Судова влада України” такі дані відсутні), але це цілком ймовірно.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Орієнтовне місцезнаходження ділянки

Як повідомляється в рішення столичного госпсуду від 18 липня поточного року, позивач у 2021 році клопотав перед столичною владою стосовно передачі йому в оренду  ділянки площею 0,15 газа згаданою адресою (кадастровий номер – 8000000000:72:215:0116) з цільовим призначенням “для будівництва, обслуговування та експлуатації житлового будинку”. Клопотання про землевідвід ТОВ “Вагра” обгрунтовувало тим, що на цій землі знаходиться належне йому майно – одноповерховий нежилий будинок (до недавнього часу – магазин. – ) площею 279 кв.м. 

Проте, чиновники Департаменту земельних ресурсів КМДА тоді відмовили компанії у розробці відповідного проєкту рішення та його передачі на розгляд Київради. Зокрема – з тієї причини, що ТОВ “Вагра” планує на цій землі нове будівництво, а тому без розроблення технічної документації в даному випадку, мовляв, не обійтися. У зв'язку з отриманням відмови компанія “подалася до суду”, але суддя Оксана Гемега у ході розгляду даної справи сприйняла ці та інші аргументи чиновників КМДА як переконливі.

Зважаючи на те, що раніше вказана компанія отримувала цю ділянку в користування, та беручи до уваги той факт, що заплановане нею будівництво житлового будинку було причиною тривалих гучних скандалів, КВ вирішила проаналізувати історію даного землевідводу.

Бійки, погрози та суди

23 жовтня 2013 року Київрада рішенням №419/9907 передала ділянку площею 0,15 га на вул. Волгоградській, 25 для будівництва, обслуговування та експлуатації житлового будинку в оренду ТОВ “Вагра” на термін 10 років. Однією з підстав для цього став той факт, що даній компанії з 2006 року належить нежитловий будинок, розміщений на цій землі. 13 березня 2014 року між столичною міськрадою і ТОВ “Вагра” було укладено договір оренди ділянки. А вже через місяць, 15 квітня, компанія отримала від Державної архітектурно-будівельної інспекції дозвіл на будівництво за вказаною адресою житлового будинку з прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом (13 поверхів, 48 квартир). За даними відкритих джерел, цей житловий комплекс мав отримати назву “Волгоградський”.

Візуалізація ЖК “Волгоградський” (фото із відкритих джерел)

Проти цієї забудови фактично відразу виступили мешканці Залізничного масиву столиці. Так, громада висловлювала побоювання, що проведення цих робіт матиме сумні наслідки. Справа в тому, що ділянка на вул. Волгоградській, 25 знаходиться в межах історичної місцевості Батиєва гора (на схилі Протасового яру) та входить до зсувонебезпечної зони. Зазначалось, що будівництво багатоповерхівки на цій локації може призвести до “обвалів”. Також мешканці району були незгодні з ущільнюючою забудовою цієї місцевості. Будівництво планували розпочати фактично поряд зі стіною п'ятиповерхівки, впритул до школи та дитячого садка, перекривши ґрунтову дорогу, якою ходили люди. Також громадськість звертала увагу на те, що ТОВ “Вагра” не отримало погоджень цього землевідводу від користувачів прилягаючих ділянок. 

Протягом 2014-2015 років на зазначеній ділянці сталися декілька сутичок між громадою та працівниками компанії-забудовника. Зокрема, активісти зносили встановлений ТОВ “Вагра” будівельний паркан, та намагалися зупинити вирубку дерев, які на цій території висадили місцеві мешканці. При цьому, педставники забудовника поводили себе досить агресивно. Наприклад, під час однієї з акцій протесту дісталося депутату Київради Андрію Андрєєву (у VII та VIII скликаннях обирався від “Солідарності”), який заявляв про свою підтримку вимог громади. За словами народного обранця, власник ТОВ “Вагра” Вагіф Абдуллаєв (на колажі праворуч), намагаючись виштовхати його з ділянки, наніс “удари в область нирок”. Крім того, місцеві мешканці повідомляли, що під час одного з їхніх візитів на будівельний майданчик представники ТОВ “Вагра” стріляли у натовп. 

Читайте: Застройщик “Батыевой горы” угрожал выстрелом в голову сотруднику КП “Киевблагоустройство”

Столична влада протягом цього “гарячого” періоду не поспішала ставати на бік громади. Наприклад, січні 2015 року, під час одного з мітингів на вул. Волгоградській, 25 мер Києва Віталій Кличко намагався запевнити протестуючих, що землевідвід законний і що людям доведеться домовлятися із забудовником. Більше того – активісти повідомляли, що під час цього заходу Бачо Корчілава (чоловік спікерки столичного мера Оксани Зінов'євої) погрожував присутньому на мітингу експерту з містобудування Віктору Глебі “переламати ноги”. Крім того, у травні 2015 років група депутатів із фракції “УДАР” (партія мера Києва) під час пленарного засідання покинула сесійну залу напередодні голосування за проєкт рішення про розірвання договору оренди вказаної ділянки. І у зв'язку з відсутністю кворуму це питання тоді не було розглянуто.

Читайте: Группа Прокопива в Киевсовете отстояла интересы ООО “Вагра”

Захистити інтереси мешканців Залізничного масиву в судовому порядку намагалися громадське об'єднання (ГО) “Український суспільно-правовий рух: Демократія через право” та столична прокуратура. Перші намагалися в порядку адміністративного судочинства оскаржити рішенням Київради про передачу ділянки на вул. Волгоградській, 25 в оренду ТОВ “Вагра”, а правоохоронці через позов до господарського суду - добитися розірвання договору оренди. Їхні аргументи були схожі. Зокрема, у позовах вказувалося на те, що столична міськрада порушила норми законодавства України, передавши цю землю в оренду без проведення аукціону, а також на те, що проти освоєння цієї землі виступали місцеві мешканців.

Читайте: Сегодня около апелляционного суда состоится пикет по вопросу застройки на Батыевой горе

Успішність таких намагань була різною. У жовтні 2015 року Вищий адміністративний суд закрив провадження за позовом ГО “Український суспільно-правовий рух: Демократія через право”. Проте, добитися запланованого результату вдалося прокуратурі, хоча й на це пішло близько п'яти років. 14 січня 2020 року Касаційний господарський суд задовольнив вимоги правоохоронців, постановивши визнати недійсним договір оренди ділянки на вул. Волгоградській, 25.

Скріншот однієї з судових ухвал по справі, ініційованій ГО “Український суспільно-правовий рух: Демократія через право”

В свою чергу, у липні 2018 року ТОВ “Вагра” подало до Господарського суду Києва позов до Київради та Департаменту земельних ресурсів КМДА “про зобов'язання вчинити певні дії”. Компанія вимагала від столичної влади підготувати та затвердити проєкт рішення про продаж права оренди ділянки на вул. Волгоградській, 25 через аукціон. Це трапилося якраз під час розгляду згаданого вище позову прокуратури – після одного з рішень судів, яке було не на користь ТОВ “Вагра”. Свої вимоги у компанії пояснювали тим, що столична влада чинить перешкоди в отриманні позивачем права користування земельною ділянкою під належним йому майном. Врешті-решт, 4 листопада 2020 року Касаційний господарський суд відмовив ТОВ “Вагра” у задоволенні його вимог (відповідна судова постанова відсутня у відкритому доступі, про її “існування” згадується в інших судових справах. – ).

Нагадаємо, Протасів Яр та суміжні локації протягом майже десяти років були епіцентром “будівельних скандалів”. Над реалізацією планів із зведення тут багатоповерхівок працювали компанії із оточення бізнесмена та народного депутата VI та IX скликань (обирався від “Партії регіонів” та “Опозиційної платформи – За життя”) Вадима Столара, бізнесмена із Дніпра Геннадія Корбана та інших впливових осіб. Проти активно виступала громадськість. Активісти намагалися переконати владу Києва, що ця місцевість має отримати захист від забудови – зважаючи на її історичну та ландшафтну цінність. 

Лише в липні 2022 року столична міськрада формально пішла назустріч громаді та погодила створення ландшафтного заказника “Протасів яр” на території 20,5 га. Щоправда, таке рішення наразі викликає багато питань. Зокрема, в межі цього заказника увійшли ділянки, які знаходяться у приватній власності, і наразі незрозуміло, чи погоджуються ці землекористувачі з такою позицією Київради. Також варто зазначити, що інші "цінні" території навколо Протасового Яру, зокрема і Батиєва гора, станом на сьогодні від забудови не захищені.

Читайте: Крізь роки боротьби та протестів: Київрада оголосила “Протасів яр” ландшафтним заказником

Дійові особи

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Вагра” було засноване у вересні 1996 року. Із 2005 року власником цієї компанії є згаданий вище киянин Вагіф Абдуллаєв, який з 2006 року також є керівником цього ТОВ.

Зазначимо, ця особа також є кінцевим бенефіціаром ТОВ "Н.В. Інвест" – компанії, якій КМДА у січні 2020 року видала містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування будівництва медичного центру по вул. Патріарха Мстислава Скрипника, 46-В у тому ж Солом'янському районі столиці. Отримати цей документ компанії вдалося лише з другої спроби – за два роки до цього столична влада КМДА відмовилась надавати МУО, аргументуючи це невідповідністю планів замовника цільовому призначенню ділянки. У зв'язку з цим ТОВ "Н.В.Інвест" “пішло до суду”, де й довело своє право на будівництво.

Читайте: КГГА со второго раза разрешила строить медцентр на Соломенке

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич (на колажі ліворуч), який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.