Злодій із «Укрінмашу» Юрій Шрамко вийшов на волю *



Про злодія з Укроборонпрому Юрія Шрамко «Антикор» писав роками. І роками на ці статті ніхто не звертав уваги.

Навіть кримінальні справи, заведені на нього СБУ, НАБУ та НАЗК, не заважали його кар’єрі – останні кілька років він працював у державному підприємстві «Укрінмаш».

Але 29 липня справедливість, здавалося б, перемогла – цього дня НАБУ та САП повідомили про підозру екс-гендиректору «Укрінмашу» Сергію Слюсаренку, його заступнику Юрію Шрамку, екс-чиновнику «Укрінмашу» Єгору Москальцю, головному спеціалісту департаменту контрактної роботи «Укрінмаш» Владиславу Стороженку та представнику чеської компанії European commercial and industrial company sro Дмитру Сівакову. Їм інкримінують замах на заволодіння 488 000 доларів.

Йдеться про кримінальну справу, порушену ще 2020 року. А стосується його контракту з Індонезійськими ВПС, для яких у 2018 році «Укрінмаш» ремонтував двигуни та агрегати до літаків Су-27. Сума контракту – 2,8 мільйонів доларів.

Хоча сам контракт було укладено безпосередньо державним підприємством «Укрінмаш» з індонезійськими ВПС, вищезазначені фігуранти кримінальної справи уклали договір з компанією-прокладкою, згідно з якою ця фірма мала нібито забезпечити укладання контракту та супроводжувати його виконання. За це «Укрінмаш» мав перерахувати їй 11,7 мільйона гривень (488 тисяч доларів за тодішнім курсом).


Але хтось вчасно «злив» інформацію правоохоронцям та переказ грошей встигли заблокувати. На них 2020 року ВАКС наклав арешт, який діє досі. А щодо керівників «Укрінмашу» порушили кримінальну справу. І ось 29 липня частина з них, у тому числі Юрій Шрамко, вирушили під арешт. Але справедливість, яка, здавалося, мала ось-ось перемогти, розбилася про такий банальний чинник, як гроші.

12 серпня Вищий антикорупційний суд випустив Юрія Шрамка під заставу 1 984 800 гривень. Хоча детектив НАБУ та прокурор САП просили визначити Шрамку 6,43 мільйона гривень застави.

Тож заступник директора «Укрінмашу» вийшов на волю. І те, що справа про присвоєння майже півмільйона доларів може розвалитися, цілком імовірно. Тому що, як казав герой одного фільму, на те є сумні прецеденти.

Юрій Шрамко є фігурантом ще однієї кримінальної справи - №62019100000001168 від 19.08.2019 за фактом розкрадання та розтрати бюджетних коштів (ст. 191 КК України), а саме 1,5 мільйона гривень під час купівлі товарів військового призначення у ДП «Сп.


Воно не завадило його призначенню на посаду заступника генерального директора «Укрінмашу». До того ж станом на даний момент розвалено. Останнє судове засідання у цій справі відбулося 15 жовтня 2021 року. Тоді суд продовжив термін досудового слідства на шість місяців, до 19 квітня 2022 року:


Після цього не було ні чергового продовження термінів, ні рішення щодо закриття справи, ні вироку. Нічого. За фактом – справа розвалена.

Є в біографії Юрія Шрамка і ще один ухиляння від правосуддя. У 2020 році НАЗК закидала йому вказівку недостовірних відомостей у декларації на суму понад 7,5 мільйонів гривень. Цю справу довелося закрити, бо Конституційний суд вирішив, що брехня у деклараціях не є підставою для кримінального переслідування.

Але якщо вже мова зайшла про декларації та брехню, то цікаво, що ж такого приховав державний службовець з не такою вже високою зарплатою Юрій Шрамко, що це вилилося у суму 7,5 мільйона гривень.

У володінні Юрія Леонідовича, згідно з поданою ним декларацією, є п’ять квартир у Києві, площею 96,4; 74,2; 120,1; 93,1 та 74,9 метра відповідно. Одне паркомісце у столиці площею 17,7 квадрата та земельна ділянка у Старих Безрадичах площею 1 200 метрів. Скільки це коштує - спробуйте порахувати самі.

На паркомісті він ставить свій скромний чиновницький Cadillac Escalade, придбаний у 2016 році за нібито 444 тисячі гривень.


У перерахунку на долари це становитиме приблизно 17 000. Але, якщо придивитися до шестирічного Cadillac Escalade (саме стільки років машині було на момент придбання), то ціни дещо відрізняються. Причому у рази.


Зрозуміло, що у декларації відображено явну брехню. І зрозуміло, що НАЗК порушила кримінальну справу – не треба бути семи п’ядей на лобі, щоб порівняти ринкові ціни та туфту, яку Шрамко пише у декларації. Займає це рівно одну хвилину.

Крім того, скромний чиновник користується годинником Rolex GMT Master за 182 тисячі гривень.


І знову ж таки – порівняння цін показує явну брехню.


Готівкою він зберігав 40 000 доларів та 6 862 500 гривень (за курсом у 26 грн за долар, не забувайте). Це всі дані із офіційної декларації скромного державного чиновника, не олігарха якогось.

Одне тільки це в нормальній країні назавжди закрило б Юрію Шрамку не лише шлях до державних структур, а й двері пристойних будинків. Але тут вам не там, як говорив знову ж таки герой фільму. Тут такі як Юрій Шрамко – на вагу золота. Тому що вміють заробити копійку на рівному місці, і знають, з ким цією копійкою потрібно поділитися.

З ким конкретно поділився «копієчкою» Юрій Шрамко в рамках розслідування кримінальної справи зі спроби крадіжки півмільйона доларів у країни, яка збирається з простягнутою рукою під час війни, – невідомо. Але, зважаючи на все, поділився з правильними людьми, бо вийшов на волю.

Запорука в 1 984 800 гривень, як ви самі розумієте, для неї аж ніяк не є непосильною – адже ми не дарма так докладно зупинилися на декларації. А далі піде вже звичний сценарій – затягування справи. І, як і у випадку із кримінальною справою №62019100000001168, - його розвал.

Що цікаво – сума вкраденого під час купівлі товарів військового призначення у ДП «Спецтехноекспорт», що фігурує у цій справі, майже покриває суму застави. Тож одна проблема вже вирішена. Залишилася інша – доплатити за розвал нової справи. А потім – нові обрії. Тим більше, що після 24 лютого в оборонній промисловості України з’явилося в рази більше грошей. І можливостей для такого цінного кадру як Юрій Шрамко.