Кабмін змінив правила держзакупівель під час воєнного стану



prozorro,прозорро

Кабінет міністрів вніс зміни до правил проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану.

Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки, тепер для закупівель на суму від 50 тис. гривень треба не тільки оприлюднювати звіт про укладений без використання електронної системи договір, а й погоджене керівником замовника обґрунтування підстави для здійснення такої закупівлі.

"Тендер через Prozorro сам собою не гарантує автоматичного позитивного результату. Багато хто пам’ятає випадки, коли закупівля відбулася прозоро, конкурентно і за правилами, але обґрунтованість потреби або умови закупівлі викликали суспільний резонанс. Тому ця зміна покликана в першу чергу покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер", – пояснила очільниця міністерства Юлія Свириденко.

За її словами, уряд також зменшив перелік підстав, які дозволяють державним замовниками не проводити конкурентні торги, а підписувати контракти напряму. Водночас рішення уряду посилює відповідальність державних замовників за зловживання такою підставою, як нагальна потреба.

Читайте також: Мільйони на сценарії, піар, клумби і стадіони. Найбезглуздіші держзакупівлі під час війни

Як повідомлялося, Верховна Рада вирішила створити Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих порушень законодавства України при здійсненні публічних закупівель під час дії воєнного стану.