Скандальна ексголова Києво-Святошинської райради очолила контрольну комісію щодо банкрутства "Київміськбуду"



Скандальна ексголова Києво-Святошинської райради очолила контрольну комісію щодо банкрутства

Скандальна ексголова Києво-Святошинської райради Мирослава Смірнова очолила контрольну комісію щодо банкрутства "Київміськбуду"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на видання "Mind".

Аудиторську перевірку діяльності холдингової компанії "Київміськбуд" (КМБ) завершено 28 листопада.

До аудиту фінансово-господарської діяльності компанії за 2019–2022 роки були залучені три незалежні аудиторські компанії: ДП "Бейкер Тіллі Україна Консалтинг", ТОВ "Аудиторська фірма "НХД-АУДИТ" і представник великої четвірки "Ернст енд Янг". А також додатково була створена тимчасова контрольна комісія Київради з питань перевірки діяльності "Київміськбуду", куди увійшла Смірнова.

За результатами перевірки не виявлено зловживань з боку керівництва компанії. Однак через низку чинників – пандемію COVID-19, війну та проблемну спадщину "Укрбуду" – у КМБ утворилася фінансова діра. Зокрема, на добудову об’єктів "Укрбуду" не вистачає 2,28 млрд₴

З початком повномасштабного вторгнення "Київміськбуд" зупинив роботи на власних будівельних майданчиках, а також на об’єктах компанії "Укрбуд" Максима Микитася, зобов’язання добудувати які компанія взяла на себе ще наприкінці 2019 року.

На запитання, що надходили від інвесторів, про перспективи отримати придбані раніше квартири, президент холдингу Ігор Кушнір відповідав, що компанії бракує коштів на продовження будівництва, адже багато хто не сплачує внески за договорами розтермінування. За словами Кушніра, для виконання зобов’язань перед інвесторами компанія навесні 2023 року звернулася до Київради (яка є основним акціонером холдингу) з проханням внести у статутний капітал підприємства 1 млрд₴ Також забудовник запропонував столичній владі викупити квартири для потреб міста на 300 млн₴

У серпні 2023 року було призначено фінансовий аудит діяльності "Київміськбуд". Середня затримка термінів виконання робіт у забудовника на цей час становила 17 місяців.

Рішення про проведення спеціальної перевірки було ухвалено наглядовою радою КМБ у зв’язку із ситуацією в будівельній галузі та занепокоєнням інвесторів. На період перевірки Ігор Кушнір був відсторонений від виконання обов’язків президента компанії.

Інші проблеми, з якими стикнулася компанія, притаманні всім суб’єктам будівельної діяльності – зниження попиту на житло, підвищення собівартості, відсутність кредитування тощо.

Очільниця тимчасової контрольної комісії та депутатка Київради Мирослава Смірнова заявила, що проміжні висновки роботи комісії враховують результати незалежної аудиторської перевірки та містять рекомендації Наглядовій раді ПрАТ "ХК "Київміськбуд". Зокрема, компанії належить посилити контроль за фінансово-економічною діяльністю; у випадку її порушення – обов’язково ухвалити відповідні кадрові рішення та забезпечити належну діяльність підрозділу внутрішнього фінансового контролю та аудиту.

Наразі "Київміськбуд" розробляє стратегію фінансово-економічної діяльності підприємства й за результатами ухвалюватимуться рішення щодо менеджменту. Але одночасно при виділенні коштів з бюджету на закупівлю житла будуть запропоновані зміни в менеджменті компанії, тому що місто має контролювати ці гроші.

Нагадаймо, що аудитори виявили в Гостомелі понад 100 фактів зловживання на відбудові.