ATACMS. Чи варто сподіватися на диво?



M142 HIMARS з ракетами ATACMS

M142 HIMARS з ракетами ATACMS

Block I передали Україні ще в літньому пакеті, їх замаскували у додатковому обладнанні та боєприпасах.

Ми чекали поки отримаємо розвіддані, ймовірно не тільки супутникові знімки, а й інформацію від агентури – що гелікоптери фізично на злітно-посадкових смугах.

А потім здійснили груповий пуск.

Немає даних чи перевантажили ППО в районі аеродромів дронами, хибними цілями, РЕБом і декоями, але росіяни стріляли в повітря перед прильотом.

Касети розкрилися, 950 півкілограмових боєприпасів у кожній 4-метровій ракеті посікли бетонку та приміщення чергової зміни.

Залишки ракети ATACMS у Бердянську

Залишки ракети ATACMS у Бердянську

На уражених льотовищах розташовувалася армійська авіація РФ – ударні вертольоти Ка-52 і багатоцільові Мі-8.

Вогнева підтримка, боєприпаси та запчастини повітря, санітарна евакуація, ось це все.

Укриттів росіяни не зробили, хоча арочні залізобетонні укриття з воротами могли б допомогти з суббоєприпасами, розосередження не провели, боєприпаси лежали на грунті.

Саме тому так жорстко прилетіло. Ми покарали росіян за безтурботність.

Повне відео після удару по російських гелікоптерах ракетами ATACMS на аеродромі Бердянська. pic.twitter.com/v9169626R5

— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) October 17, 2023

Це відчутні втрати, що б там не говорили російські чергові Петрушки на зарплаті, – більші за річне виробництво.

Крім того, виготовлення пошкоджених запчастин, броньованого скла і ремонтні роботи порушать графік виробництва нових машин.

Плюс втрати пілотів та наземного персоналу.

Плюс уражені засоби ППО.

Дорого-багато вийшло для РФ – кілька відсотків із того, що може літати.

Кабіна пошкодженого Ка-52

Кабіна пошкодженого Ка-52

Та ж кабіна з позначеними місцями ураження

Та ж кабіна з позначеними місцями ураження

Багато в чому, звичайно, це елемент удачі – скупчення вертольотів, відсутність капонірів і габіонів, запаси палива та ракет на злітній смузі.

Не варто чекати, що кожним залпом буде подібне побоїще. Але шампанське відкрити варто було – гарна операція. І розгортання, зберігання в недосяжності ворожих ракет до застосування і саме ураження.

Чому змінилася позиція США щодо ATACMS?

Перше – Україна отримала дивізіон із копійками HIMARS та дивізіон М270. Чотири десятки машин.

M270

M270

Високоточні ракети GMLRS постачають стабільно, кілька днів тому ними вразили розташування та склади на “Мотелі” в Донецьку, є запас, що возиться, і недоторканний.

Всі ж пам’ятають позицію Міллі – “Україні вигідніше вразити шість цілей ніж одну”?

Ну ось, завдання досягнули, за 19-місячну кампанію втрат серед РСЗВ немає – ми навчилися працювати на викоті, маскуватися, змінювати позиції, зберігати оперативну раптовість, уникати ударів “Калібрів” та “Іскандерів” супротивника.

Десятки вдалих епізодів застосувань – розташування з сотнями вбитих та поранених, переправи, збірні пункти аварійних машин, батареї САУ та РСЗВ.

Виробництво HIMARS у США наростає та досягне 96 машин у 2024 році – нам готують пакет із ще одного дивізіону.

США намагаються виготовити для них 12-14 тисяч ракет GMLRS на рік.

Чи має Захід ще зброю для України?

Можна вважати, що питання тактичного тилу за півтора року закрите, тепер черга за оперативним.

Звичайно, нам потрібно більше ракет, ніж ми отримуємо і є ліміти, але це не весна 2022 року – ситуація об’єктивно змінилася.

США відновлює виробництво ATACMS – виділені кошти на 1700 одиниць. Проте це не на 2024 рік, як полюбляють писати у нас медіа. Це кредитні гарантії на десятиріччя.

Виробництво ATACMS

Виробництво ATACMS

До того була програма продовження терміну служби, переспорядження твердого палива та унітарна боєголовка замість касет, не нові корпуси.

Вистачало того зачину, який зробили у 1990-х та 2000-х.

Причини на поверхні: гіперзвукові Precision Strike ще на випробуваннях і тільки розпочалися ранні роботи з передсерійної партії – 2025 рік виконання контракту.

Доводиться продовжувати терміни, поки все запрацює і масштабується для армії США.

Наразі американці виконують контракти на поставку ATACMS 2000 Польщі, двом країнам Балтії, Марокко, Тайваню. Це 140+ ракет.

А було замовлень більш ніж на 400 одиниць, ось, наприклад, Австралія застосувала свій перший ОТРК у ході навчань Talisman Sabre у серпні цього року.

For the first time on Australian soil, a US MGM-140 Army Tactical Missile system was fired during Exercise #TalismanSabre2023. pic.twitter.com/zPiTNAlG0n

— Australian Army (@AustralianArmy) August 3, 2023

І, до речі, не варто розводити зраду з приводу того, що Марокко постачали, а нам ні. США мають з ними найстаріший договір в історії, ще з часів коли Корпус морської піхоти проводив операції проти берберських піратів.

Так ось, це, фактично, повна пропускна спроможність заводу в Камдені, штат Арканзас. Попри те, що він виріс удвічі за площею за останні три роки, попри те, що набрали додатково понад 1200 осіб, які часто працюють понаднормово, але є межа розширення виробництва.

Полігон і Амазон. Захід знає, навіщо він постачає сюди новітнє озброєння

Так що асигнування на нові площі, навчання людей при місцевих коледжах, розширення складальних ліній.

Перепаде щось і нам від цього розширення, але варто пам’ятати – черга для Тайваню у його стримуванні Китаю та східному флангу НАТО не є порожнім місцем для Вашингтона, крім того замовлення для своєї армії активне до 2027 року.

***

Варто розуміти: удар ATACMS не вивів з ладу аеродроми повністю, це зрозуміло і очевидно. Для того щоб паралізувати північно-в’єтнамські аеродроми США використовували десятки тисяч тонн бомб, у комбінації касетні, бетонобійні і крилаті, це була багатомісячна кампанія.

Звичайно, п’ять ракет з 4500 півкілограмовими суббоєприпасами не можуть виколупати всі заглиблені цистерни, капоніри, укриття чи серйозно пошкодити бетон. Частину пошкоджених машин повернуть в стрій – полк гелікоптерів не знищили, вивели з ладу.

Нам поставили 20 ATACMS Block I і, безперечно, поставки триватимуть. Але варто пам’ятати, що Польща, найближчий союзник США у Європі, змогла отримати всього 30 ОТРК і замовила ще 45 з відвантаженням у 2028 році.

Тож якщо у когось є фантазії, що ми почнемо випалювати аеродроми та штаби як сірники – варто урізати мрії і привести їх ближче до нудної реальності.

Втім, Україні поставили потужне озброєння, яке ми давно просили, щоб знизити кількість вильотів за добу армійської та штурмової авіації противника, тримати у напрузі оперативний тил та управління.

For the first time, Ukraine used weapons provided by the US against Russian targets.

Hello ATACMS.

Thank you, USA