«Харківводоканал» завдяки нахабній «заточці» замовив дизель на 100 мільйонів з 10% маржі у свого улюбленця



КП «Харківводоканал» Харківської міської ради 5 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Калам» дизельне паливо на 99,54 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року через дві автозаправні станції у Харкові мають поставити 2,10 млн л дизпалива по 47,40 грн/л. Це принаймні на 7% дешевше від роздрібних цін на стелах АЗС у Харківській області на дату підписання цього договору. За даними сайту «Все АЗС», вони починались від 50,90 грн/л.

Але була можливість отримати на гуртових поставках ще більшу знижку. Бо «Калам» хотів за своє паливо 99,54 млн грн, а був ще дешевший учасник – державне ТОВ «Укрнафта-Постач» із ціною 90,30 млн₴

Державна компанія виграла ціновий аукціон, але зрештою не уклала угоду. За даними «Наших грошей», в «Укрнафті» не погодились на запропоновану замовником післяоплату протягом року після поставки.

Відтак переможцем обрали «Калам». Він поставлятиме дизель виробництва «Star Rafineri A.Ş» (Туреччина) компанії «SOCAR» (Азербайджан) із можливістю заправки за двома адресами.

Директором «Харківводоканалу» є Віталій Панов, а уповноваженою особою – Антон Шапран, юрисконсульт 2 категорії відділу публічних закупівель Управління з договірних відносин Департаменту правового забезпечення.

Харківська фірма «Калам» була створена у 2020 році. Її керівником та власником є Сергій Ярьоменко. Раніше «Калам» був помічений із рекордною ціною постачання палива для державних підприємств. До жовтня 2021 року власником фірми був росіянин Елімбаєв Казбек.

Із 2022 року фірма отримала замовлень на 435,69 млн грн, найбільше – у «Харківводоканалу».

За даними «Економічної правди», Яременко – це колишній директор нафтової компанії «Грандсоіл». З останньою «Калам» має тісний зв’язок: «Грандсоіл» контролює дві АЗС «Гранд», які заправлятимуть техніку «Харківводоканалу» як «партнерської мережі» «Калама».

«Грандсоіл» фігурувала в кримінальному провадженні за фактом збуту незаконно виробленого пального з використанням розчинників разом з ТОВ «Брент ойл-95» (власник АЗС Brent Oil у Харкові). Власником «Брент ойл-95» вказане ТОВ «Петроль-РЗС», бенефіціаром якого у 2021 році був Юрій Скакун – брат першого заступника голови Харківської ОДА Олександра Скакуна.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»