Індія та Китай у травні купили 80% російської нафти,



нафта

Індія майже з нуля збільшила обсяги закупівель до близько 2 млн барелів на день (б/д), тоді як Китай збільшив закупівлі до 2,2 млн б/д.

Згідно зі звітом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), Індія й Китай, які є найбільшими споживачами нафти у світі, продовжують придбавати російську сиру нафту зі значними знижками, купуючи до 80% нафти, яку Москва експортувала в травні, передає enkorr.

"Сира нафта з РФ зі значними знижками знайшла нових покупців, головним чином в Азії. Індія збільшила закупівлі практично з нуля до майже 2 млн б/д, тоді як Китай збільшив навантаження на 5 млн б/д, до 2,2 млн б/д", – йдеться в останньому звіті МЕА про ринок нафти.

Експорт морської сирої нафти російського походження становив у травні в середньому 3,87 млн б/д, що є найвищим показником з моменту вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

"У травні 2023 року на Індію з Китаєм припадало майже 80% російського експорту сирої нафти. У свою чергу на Росію припадає 45% і 20% імпорту сирої нафти в Індію і Китай відповідно", – наголосили в МЕА.

Коли колишні основні експортні ринки російської сирої нафти в Європі заборонили імпорт, а G7 запровадила обмеження на транспортування, більше 90% російської морської нафти зараз спрямовується в Азію, порівняно з довоєнним рівнем у 34%. Імпорт російської нафти в Індію був на 14% вищим, ніж у квітні, і став рекордним показником потоків російської нафти в країну.

Стимул купувати дешеву російську нафту підкріплюється високими знижками. Знижка на основний російський експортний сорт нафти Urals до Dated Brent становила в середньому $26 за барель у перші три тижні травня. Це порівняно з $3,7 за барель у січні 2022 року.

МЕА прогнозує, що ВВП Індії зросте на 4,8% 2023 року, на 6,3% 2024 року, а потім відновиться до ще сильніших 7% у 2025-28 роках.

"Зростання буде підтримуватися сприятливою демографічною ситуацією й зростанням середнього класу. Індія має намір випередити Китай за рівнем глобального зростання попиту на нафту в річному обчисленні 2027 року", – сказано в повідомленні.

Індія як економіка, яка зростає найбільшими темпами, випередила Китай і 2023 року стала найбільш густонаселеною країною.

"Хоча темпи його розширення сповільнюються протягом десятиліть, зростання населення, ймовірно, не досягне піку до 2065 року. Під впливом таких тенденцій, як урбанізація, індустріалізація й поява більш заможного середнього класу, який зацікавлений у мобільності й туризмі, попит на нафту в Індії зросте більш ніж на 1 млн б/д між 2022 і 2028 роками", – заявили в МЕА.