Народні депутати змінюють процедуру продажу вживаних авто

Народні депутати змінюють процедуру продажу вживаних авто


Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, який дозволить змінити процедуру продажу вживаних авто.

Як повідомила народна депутатка Ірина Геращенко, проєкт закону №9083 передбачає порядок здійснення гуртової і роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлені на облік у Головному сервісному центрі МВС.

За словами депутатки, в умовах війни надходження до державного бюджету від автомобільного ринку стали другими за величиною після надходжень від бізнесу, пов’язаного з торгівлею нафтопродуктами.

"Лише у 2022 році українці перепродали з рук в руки майже 712 тисяч легкових автомобілів (і це лише офіційні операції). А обсяги торгівлі вживаними авто щонайменше у 18 разів перевершують продаж нових. При цьому в 97,8% випадків покупцями були фізичні особи", — зазначила Геращенко.

Законопроєкт пропонує звільнити суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю авто та їх складовими частинами, що перебувають на обліку в Головному сервісному центрі МВС, від обов’язку перереєстровувати на себе вживані транспортні засоби, якщо вони придбані для подальшого перепродажу.

"Таким фірмам достатньо буде укласти два договори купівлі-продажу: з попереднім власником і наступним. А замість перереєстрації транспортного засобу із продавця на підприємство власник сам зніматиме його з реєстрації до передачі суб’єкту господарювання для подальшого продажу", — пояснила Геращенко.

Крім того, документ передбачає введення обміну даними про транспортні засоби в електронній формі.

Ці правила діють на Заході, де автодилери без будь-яких обмежень можуть скуповувати вживані автомобілі для подальшого продажу без їх державної перереєстрації на себе, а реєструють уже на кінцевого покупця, додала депутатка. Натомість в Україні комісійні майданчики, викуповуючи авто, не укладають офіційний договір купівлі-продажу, а беруть нотаріальну довіреність у колишнього власника. Вони перереєструють авто тоді, коли знаходять на нього покупця. У результаті ці операції ніде не фіксуються, не відображаються у бухгалтерії компанії і, відповідно, з них не сплачують жодних податків.