Екології Миколаївщини через обстріли завдали шкоди на 55 мільйонів

Екології Миколаївщини через обстріли завдали шкоди на 55 мільйонів


ФОТО: RFI

На Миколаївщини внаслідок обстрілів рф було завдано шкоди довкіллю на понад 55 мільйонів гривень.

Про це повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу.

10 квітня 2024 року внаслідок потрапляння боєприпасів відбулось руйнування об’єктів енергетичної інфраструктури Миколаївщини. На об’єктах виникла пожежа, відбулось засмічення землі та забруднення ґрунту.

Державні інспектори провели обстеження території та розрахували шкоду, яка була завдана атмосферному повітрю внаслідок пожежі, а також засміченням та забрудненням земельних ресурсів.

Загальна сума розрахованої шкоди становить майже 55 мільйонів гривень.

Інформацію передано до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України для формування єдиного реєстру збитків, що завдані довкіллю в результаті збройної агресії рф.

На Миколаївщині за два роки повномасштабної війни збитки екології внаслідок лісових пожеж склали 27 мільярдів гривень. Станом на 1 березня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення на території Миколаївської області було проведено 122 розрахунки завданої шкоди від пожеж.

У лісових масивах за минулий рік виникло 68 пожеж, внаслідок яких знищено лісових насаджень загальною площею понад 150 гектарів. З початку року на території області виникло 265 пожеж, з яких 92 в екосистемах.

Також через війну на Миколаївщині постраждало 79 об’єктів природно-заповідного фонду. Під окупацією та в зоні бойового зіткнення знаходились 16 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 44 тисячі гектарів.

Через підрив Каховської ГЕС підтоплення зазнали понад 600 гектарів земель фонду. На території Кінбурнської коси було підтоплено 2000 гектарів. Також відбулось понад 180 пожеж.

Одеська область 21 квітня 2024 року зазнала ракетного обстрілу з боку російської федерації, збитки від якого оцінили у 311 мільйонів гривень. Державні інспектори встановили засмічення земельних ділянок металевими уламками та будівельними відходами загальною площею понад 6 тисяч квадратних метрів.