Конвоїра загиблого Ігоря Гуменюка засудили умовно

Конвоїра загиблого Ігоря Гуменюка засудили умовно


Шевченківський районний суд міста У Києві суд затвердив угоду щодо молодшого інспектора держустанови « Київський слідчий ізолятор» Сергія Веремєєва, котрий конвоював обвинуваченого Ігоря Гуменюка. Про це редакція 368.media дізналася із вироку Шевченківського райсуду за ч.2 ст.367 КК.

За матеріалами справи, працівник СІЗО не здійснив особистий обшук обвинуваченого Ігоря Гуменюка з роздяганням та обшуком його особистих речей, самостійно вивів та вивів його з камери і передав представникам судової варти Національної гвардії. Як наслідок, обвинувачений виніс не менше шести саморобних вибухових пристроїв, один з яких він заховав під одягом у виробі з тканини, схожому на бандаж.

Вибухівку Гуменюк привів дію у приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва, при спробі втечі і загинув сам, а також заподіяв тілесні ушкодження середньої тяжкості старшому інспектору 3-го відділу з проведення спецоперацій «Корпусу оперативно-раптової дії» ГУНП у місті Києві та легкі тілесних ушкодження заступнику начальника 3-го відділу КОРД. Крім того, виникла загроза загибелі і травмуванню працівників і відвідувачів суду й підриву роботи судової установи.

У судовому засіданні прокурор повідомив, що між ним та обвинуваченим укладено угоду про визнання винуватості. Сторони домовилися про 2 роки позбавлення волі умовно зі звільненням від відбування покарання з випробувальним строком в один рік.

У вироку не зазначається, але в засіданні також стало відомо, що обвинувачений відшкодував матеріальну шкоду — 169 тисяч гривень. Загальна сума збитків по кримінальному провадженні складає 500 тисяч гривень. Сума ділиться на трьох обвинувачених працівників СІЗО. Щодо інших двох вироків ще немає.

У звʼязку з відшкодуванням збитків Теруправління Державної судової адміністрації у місті Києві відмовилося від цивільного позову. Раніше суд затвердив угоди також щодо двох працівників судової варти.

Нагадаймо, що Ігор Гуменюк майже 8 років без вироку утримувався під вартою за звинуваченням у теракті. 31 серпня 2015-го на мітингу під Верховною Радою він начебто кинув гранату, що призвело до смерті чотирьох нацгвардійців 20-25 років. Ще 65 військовослужбовців, які охороняли громадський порядок, отримали вогнепальні поранення і тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

У 2022 році після повномасштабного вторгнення змінився склад присяжних і письмові докази довелося починати досліджувати спочатку. Влітку 2023-го суд мав перейти до допиту свідків. Однак 5 липня після судового засідання, на якому вкотре продовжили запобіжний захід, Гуменюк нібито спробував втекти, коли його повели в туалет. А коли не вийшло, то, за версією поліції, забарикадувався у конвойному приміщенні і підірвав себе вибухівкою, яку мав із собою.

15 листопада 2023 року Шевченківський райсуд Києва закрив справу щодо Гуменюка у звʼязку зі смертю обвинуваченого. Сергій Крайняк, який вважається його спільником, бере участь у бойових діях і провадження щодо нього зупинено.