Обмежено придатні не зможуть пройти ВЛК без направлення



Обмежено придатні не зможуть пройти ВЛК без направлення

Обмежено придатні не зможуть пройти ВЛК без направлення

В Україні з 4 травня набув чинності наказ Міноборони щодо роботи військово-лікарських комісій, згідно з яким скасовується статус обмежено придатних до військової служби. Тепер військовозобов’язаних ділитимуть на придатних і непридатних за висновком ВЛК.

Водночас пройти медкомісію чоловіки зможуть, тільки отримавши відповідне направлення. Такий нюанс в ефірі телемарафону пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я оборонного відомства Оксана Сухорукова.

За її словами, згідно з наказом №402, ті військовозобов’язані громадяни, які вже мають статус обмежено придатного, повинні пройти повторну ВЛК до 4 лютого 2025 року. Направлення на неї має видати Територіальний центр комплектування і соцпідтримки.

"Людина не може сама пройти ВЛК. Її мають направити. Якщо ми говоримо про військовозобов’язаного, то тоді його має направити ТЦК, в якому він стоїть на обліку", – зазначила Сухорукова.

Вона окреслила механізм так: саме ТЦК має повідомити кожному військовозобов’язаному громадянину, який стоїть на обліку в цьому відомстві, про те, що вони повинні пройти повторну медкомісію.

І тут же посадовця додала, мовляв, якщо Терцентр не присилає таке направлення, треба йти у відомство самому, бо оновлення даних військовозобов’язаних вимагає законодавство.

"Народні депутати поклали на громадян обов’язок пройти повторно ВЛК. Тобто, якщо до вас не приходить протягом довгого періоду часу повідомлення від ТЦК, то варто піти та оновити свої дані самостійно", – заявила представниця Департаменту охорони здоров’я Міноборони.