ЄС вводить нові санкції проти РФ: залишать без частини газових доходів; санкції вводять також і США



ЄС вводить нові санкції проти РФ: залишать без частини газових доходів; санкції вводять також і США

ЄС вводить нові санкції проти РФ: залишать без частини газових доходів; санкції вводять також і США

ЄС планує нові санкції проти газового сектору Росії. За словами трьох дипломатів ЄС, Європейська комісія готова оприлюднити запропоновану заборону для портів ЄС на перепродаж московського СПГ. Комісія також проситиме обмежити три майбутні російські СПГ-проекти.

Про це повідомляє видання Politico. Штрафні санкції вплинуть лише на чверть прибутку Росії від СПГ. Франція, Іспанія та Бельгія були найбільшими центрами для переохолодженого газу, значна частина якого потім експортується до таких країн, як Німеччина та Італія.

Без європейських портів, як зручної зупинки, Росії довелося б використовувати спеціально обладнані криголами, які розрізають лід Арктичного моря, щоб доставити газ до Азії. За словами Лаури Пейдж, газового експерта з аналітичної компанії Kpler, це завдасть шкоди величезному російському заводу СПГ "Ямал" вартістю 27 мільярдів доларів на крайній півночі Сибіру.

Водночас потенційні санкції щодо російських СПГ-проектів — зокрема Arctic LNG 2, його Мурманського заводу та СПГ-терміналу UST Luga – є "паперовим тигром", сказав Катінас, оскільки наразі жоден із них не відправляє вантажі до Європи.

Представник Fluxys заявив, що компанія "повністю дотримуватиметься" санкцій, якщо їх запровадять, але зазначив, що фірма "не контролює" походження СПГ, що зберігається в її сховищах, і що вона "зобов’язана поважати договірні угоди" зі своїми клієнтами.

Санкції також посилять і США

Голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на своїй сторінці в Telegram зазначив: США розширюють санкції проти юридичних і фізичних осіб, які працюють на російську військову агресію.

Цього разу практично одночасно обмеження запровадили Міністерство фінансів (проти майже 200 суб’єктів) та Державний департамент (проти 80 суб’єктів) країни.

Їх загальна мета – "погіршення здатності Росії підтримувати свою військову машину, продовжуючи багатосторонню кампанію з обмеження доходів Кремля та доступу до матеріальних засобів, необхідних йому для ведення незаконної війни проти України".

Як зазначили у відомствах, США разом з багатьма міжнародними партнерами особливо стурбовані організаціями, розташованими в КНР та інших країнах, які забезпечують критично важливий внесок у військово-промислову базу росії.

Недаремно останнім часом одразу два топові високопосадовці – Джаннет Єллен та Ентоні Блінкен – здійснили візити до Китаю, щоб особисто донести до його керівництва, що сприяння росії у веденні війни не можна буде приховати і це точно не залишиться без реагування.

Нинішні обмеження зачеплять майже 60 структур, розташованих в Азербайджані, Бельгії, КНР, Словаччині, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах, які дозволяють росії отримати вкрай необхідні технології та обладнання з-за кордону. Йдеться про чотири основні блоки:

  • структури, що допомагають обходити санкції та беруть участь у каналах постачань (зокрема, виявлена російська мережа закупівель БПЛА, закупівельна мережа "Радіоавтоматика", група постачальників технологій та підтримки оборонних структур росії з КНР та Гонконгу, мережа закупівель верстатів у Бельгії та Туреччині, мережа закупівель електроніки у Гонконзі, Словаччині та ОАЕ, ланцюг постачальників комплектуючих для КАМАЗ, "прокладки" для закупівлі санкційних товарів);
  • підприємства російського ВПК та їх суміжники / постачальники (там серед іншого багато різноманітних ТОВок, за цілком мирними назвами та напрямами діяльності якихприховані операції з продукцією подвійного призначення);
  • постачальники хімічної продукції (нітроцелюлози, бавовняної целюлози);
  • учасники програми закупівлі російської хімічної та біологічної зброї (у тому числі лабораторного обладнання та витратних матеріалів).